Egyetem

Génkezelt növények és növényi stresszreakciók

Génkezelt növények és növényi stresszreakciók

2008. július 16., szerda
Génkezelt növények és növényi stresszreakciók

Fotók: Gémes Sándor

A genetikailag módosított növények, valamint a növények stresszválaszai voltak a központi témák a Magyar Növénybiológiai Társaság nemrégiben, immár kilencedik alkalommal megrendezett kongresszusán Szegeden.

A génkezelés esetében arról van szó, hogy a növénybe olyan géneket visznek be, amelyek annak ellenálló képességét megnövelik. Gyakorlatilag a hagyományos nemesítés is ezen alapul - magyarázza

Erdei László

(alsó képünkön)

, a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének vezetője, a kongresszus egyik szervezője, házigazdája. Ismert a közvélemény szkepticizmusa a génmanipulált növényekkel szemben, ugyanakkor a világgazdasági trendek, különösen az USA, India és Kína vezetésével ebbe az irányba hatnak. Amitől tartani szoktak, hogy a génszabályozás bonyolultsága miatt a beavatkozást végzők nem tudják irányítani, hogy pontosan hová épülnek be a gének. „A szóját szokták felhozni példaként, hogy ma már csak transzgenikus szója van, amelyről azt tartják, hogy a szteroidtartalma magasabb, mint természetes őséé volt. Nehéz megmondani, hogy van-e ezeknek konkrétan káros hatása" - mondja a tanszékvezető, és tanácsul hozzáteszi: jól meg kell vizsgálni minden ilyen kibocsátott terméket, de pánikra semmi okunk.

Van egy új módja is a genetikailag módosított növényeknek. A transzgenikus növény azt jelenti, hogy egy idegen fajból veszünk egy jól működő gént, és azt beépítjük egy másik növénybe, másik fajba. Manapság viszont terjedőben van a ciszgenikus eljárás, ami a faj saját génjét viszi be, például egy szárazságtűrő búzafaj - melynek alacsony a terméshozama - génjeit viszik egy jó terméshozamú búzába - tudjuk meg a professzortól. A másik téma a növények stresszreakciója volt. Stresszornak nevezünk bármely szélsőséges tényezőt, ami lehet szervetlen, mint a felmelegedés, a szárazság, a szélsőséges, váltakozó időjárások, kémiai szennyezések, valamint szerves, mint a kártevők, baktériumos vagy vírusfertőzések, rovarrágás. A növény számára mindegyik típus egy bizonyos jelként funkcionál, ami elindít valamilyen válaszreakciót. A jel végül bekerül a sejtmagba, ahol gének aktiválódnak, és megfelelő fehérjéket, proteineket hívnak elő. „Mindez az akklimatizáció jelenségéhez vezet: például az úgynevezett hősokkproteinek a növény hőtűrését fokozzák. A folyamat végül azt eredményezi, hogy a növény jobban alkalmazkodik a környezetéhez" - magyarázza a tanszékvezető. A háromévente megrendezendő kongresszus

2011-ben kétszeresen is jubilál: a tizedik alkalom következik, és a tíz kongresszus pontosan harminc év munkáját öleli fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.