Vélemény

Botka homokórája és a lódítások

Botka homokórája és a lódítások

2008. július 16., szerda
Botka homokórája és a lódítások

A kivitelezési szerződések aláírásának ceremóniáján Botka László jelképesen egy-egy homokórát ajándékozott a konzorciumok képviselőinek, jelezve, hogy mérni kezdtük az időt. És ez a gesztus mindent elárul: a homokórán nincsenek percek, órák, napok, hónapok! Így nem is lehet szigorúan számonkérni az esetleges csúszásokat, késedelmeket... Csakhogy nincs az a homokóra, melynek homokszemei le ne peregnének egyszer. És akkor lehet fordítani!

"Akár június elején elindulhatnak a munkagépek az M43-as nyomvonalán. Botka László polgármester ezt a hírt a beruházást megelőző céltudatos lobbizás sikereként könyveli el" -

olvasom utólag

a tavasszal lejegyzett cikket a polgármesteri hivatal honlapján. Nos, mint tudjuk, június elején nem indultak el a munkagépek. Lódítás volt ez csupán, mely nem lódította meg az események folyását! Igaz, a nevezett hónap harmadik napján végre a szegedi városházán aláírták a kivitelezőkkel a hatvanmilliárdos szerződést. Volt is csinnadratta, ahogy illik: el is hangzott, hogy akár másnap elkezdődhet az M43-as autópálya építése. Azóta eltelt egy újabb hónap, és még mindig nem dübörögnek a munkagépek. Igaz, hétfőn annyi történt, hogy negyvenöt főnyi legénységgel nekiálltak végre a régészeti féltárasának a Móra Ferenc Múzeum munkatársai. A megyei régészcsapat a huszonnégy kilométeres szakaszon és hetven méter széles sávon elhelyezkedő, huszonkét kutatóhelyen osztozik majd, hét-nyolc csapatra tagozódva. Jövő év április végéig kell elvégezniük feladatukat fagyban, tűző napsütésben, nem számolva azzal, hogy esetleg Attila sírjába botlanak, mert egy-egy gazdagabb leletanyag megmentése (melyre a Tisza túlsó partján bizton számítani lehet) bizony az időjárás viszontagságainál is jobban hátráltathatja őket. Majd háromszázezer négyzetmétert kell átkutatniuk kilenc hónap alatt! Joggal kérdezhetnénk, hogy a terepen szétszórtan, néhány ásóval, talicskával felszerelt, serényen dolgozó emberen kívül hol is vannak azok a munkagépek, melyeknek az ígéretek szerint már túrniuk kéne a földet Szeged határában? A kivitelezési szerződések aláírásának ceremóniáján Botka László jelképesen egy-egy homokórát ajándékozott a konzorciumok képviselőinek, jelezve, hogy mérni kezdtük az időt. És ez a gesztus mindent elárul: a homokórán nincsenek percek, órák, napok, hónapok! Így nem is lehet szigorúan számonkérni az esetleges csúszásokat, késedelmeket... Csakhogy nincs az a homokóra, melynek homokszemei le ne peregnének egyszer. És akkor lehet fordítani! A lódítások és mint ezek egyik fokmérője, az M43-as autópálya átadási határideje egyszer lejár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.