Bábszínház – a családi együttlét alkalma

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A VI. Szegedi Várjátékok Gyermeknapok elnevezésű rendezvényének utolsó napján, július 6-án a budapesti Fabula Bábszínház két alkalommal is magával ragadta a gyermekközönséget: délelőtt a Vitéz Lászlót játszották, délután pedig óriásbábok énekeltek és táncoltak a gyerekeknek és a gyerekekkel.

„Mi egy családi bábszínház vagyunk” – kezd mesélni Felszeghy Tibor (alsó képünkön), aki feleségével, Niklesz Ildikóval vezeti a színházat, illetve gyermekük Felszeghy Ádám is elkísérte szüleit a szegedi előadásra. A családi vállakozás 1991 óta működik Fabula Bábszínházként. „A pécsi Bóbita Bábszínházban kezdtük a szakmát, majd feleségemmel az Állami Bábszínházban színészként dolgoztam, és most már van egy saját, úgynevezett kőszínházunk” – tekint vissza Felszeghy Tibor. Mint mondja, igazi, klasszikus bábszínházukban nagyon családias a hangulat, októbertől április végéig minden hétvégén tartanak előadásokat. Többek között Mazsola és Tádét, Vitéz Lászlót, Hamupipőkét, Vukot, Jegesmaci barátait és más hasonló gyerekmeséket játszanak.

Immár hatodik alkalommal vesznek részt a várjátékokon. „Nagyon szeretünk idejönni, mert ez egy igazán jól szervezett rendezvény” – fogalmaz a színházvezető.

Három órakor nem hagyományos bábszínházat, hanem óriásbábokkal előadott zenés műsort láthatott a közönség, amiben a gyerekek is szerepelhettek, mint egyfajta interaktív játékban. Egy piros és egy zöld kenguru – emberméretű bábok – ugrált Felszeghy Tibor körül, miközben ismerős gyermekdalok, illetve a bábszínház saját szerzeményei is felcsendültek. Előkerült egy csörgő és különböző műanyag gyümölcsök, amik szintén hangszerként szolgáltak. Közös játék, tánc és játékos vetélkedők is várták a gyerekeket.

A bábszínház – holnap: jobb, mint a tévé

„A mi tapasztalatunk szerint hála a Jóistennek nagyon nagy az igény a bábszínházra” – mondja meglepetésemre Felszeghy Tibor. Nyilván a szülők is felismerték már, hogy nem jó, ha a gyerek állandóan a tévé előtt ül vasárnap délelőtt. Sokkal jobb szórakozás az, ha a család együtt eljön például a bábszínházba – véli a színházvezető, és azt is hozzáteszi: „A mi kis bábszínházunk nem csak attól sikeres, hogy milyen darabokat játszunk – persze az is nagyon lényeges, hogy milyen a produkció. De az is fontos, hogy ezek a vasárnap délelőtti alkalmak meghitt családi, szeretetteljes együttlétek, melyekre borzasztó nagy és egyre növekvő igény van, mert pont az ellenkezője felé halad a világ” – fejtegeti Felszeghy Tibor. „Anyuka, apuka, gyerekek együtt eljönnek, és akkor semmi mással nem foglalkoznak, csak egymással – és erre jó alkalmat ad egy bábszínház” – vallja.

Nem csak a show-jellegű műsorokra van igény – annyi ilyen van már manapság, hogy szükség van ezekre a kis összetartó közösségekre – folytatja a színházvezető. „A mi bábszínházunk ilyen, és ilyennek is szeretnénk megtartani” – fogalmaz Felszeghy Tibor, és azt is elárulja, hogy kis színházukban lehetőségük van közvetlen kapcsolatot tartani a közönséggel, beszélgetni a szülőkkel, hiszen ők maguk árulják a jegyeket, és a ruhatárban is maguk dolgoznak.

Országos szinten – mennyiségében mindenképpen – jól el vagyunk látva bábszínházakkal – tudjuk meg Felszeghy Tibortól. Míg korábban sokáig csak az Állami Bábszínház járta az országot, most már minden megyeszékhelyen van bábszínház, és a megyeszékhelyeken belül is működnek kisebb csoportok.

Felső korhatár nélkül

Az előadásoknak nincs felső korhatára – mondja Felszeghy Tibor, ugyanakkor hozzáteszi: Magyarországon a bábszínház gyakorlatilag a gyerekszínházat jelenti, pedig nagyon sok más országban, például Franciaországban a felnőttek is járnak bábszínházba, hiszen vannak kifejezetten felnőtteknek írt darabok, tehát a bábszínház alapvetően nem egyenlő a gyerekszínházzal.

„Azt érzem a legfontosabbnak, hogy a családok jöjjenek együtt bábszínházba, hozzák el a gyerekeket, mert a családi együttlétnél nincs jobb dolog. Ismerjék fel a színházban rejlő lehetőséget és szépséget. Színházba járni jó, és ezt érdmes már gyerekkorban megtanítani a gyereknek” – hangsúlyozza a színházvezető.

Előző sztori

Melegfront

Következő sztori

Szabad strandfürdőt Szegeden!