Kultúra

Bábszínház – a családi együttlét alkalma

Bábszínház – a családi együttlét alkalma

2008. július 7., hétfő
Bábszínház – a családi együttlét alkalma

Fotók: Gémes Sándor

A VI. Szegedi Várjátékok Gyermeknapok elnevezésű rendezvényének utolsó napján, július 6-án a budapesti Fabula Bábszínház két alkalommal is magával ragadta a gyermekközönséget: délelőtt a Vitéz Lászlót játszották, délután pedig óriásbábok énekeltek és táncoltak a gyerekeknek és a gyerekekkel.

„Mi egy családi bábszínház vagyunk" - kezd mesélni

Felszeghy Tibor

(alsó képünkön)

, aki feleségével,

Niklesz Ildikóval

vezeti a színházat, illetve gyermekük

Felszeghy Ádám

is elkísérte szüleit a szegedi előadásra. A családi vállakozás 1991 óta működik Fabula Bábszínházként. „A pécsi Bóbita Bábszínházban kezdtük a szakmát, majd feleségemmel az Állami Bábszínházban színészként dolgoztam, és most már van egy saját, úgynevezett kőszínházunk" - tekint vissza Felszeghy Tibor. Mint mondja, igazi, klasszikus bábszínházukban nagyon családias a hangulat, októbertől április végéig minden hétvégén tartanak előadásokat. Többek között Mazsola és Tádét, Vitéz Lászlót, Hamupipőkét, Vukot, Jegesmaci barátait és más hasonló gyerekmeséket játszanak. Immár hatodik alkalommal vesznek részt a várjátékokon. „Nagyon szeretünk idejönni, mert ez egy igazán jól szervezett rendezvény" - fogalmaz a színházvezető. Három órakor nem hagyományos bábszínházat, hanem óriásbábokkal előadott zenés műsort láthatott a közönség, amiben a gyerekek is szerepelhettek, mint egyfajta interaktív játékban. Egy piros és egy zöld kenguru - emberméretű bábok - ugrált Felszeghy Tibor körül, miközben ismerős gyermekdalok, illetve a bábszínház saját szerzeményei is felcsendültek. Előkerült egy csörgő és különböző műanyag gyümölcsök, amik szintén hangszerként szolgáltak. Közös játék, tánc és játékos vetélkedők is várták a gyerekeket.

A bábszínház - holnap: jobb, mint a tévé

„A mi tapasztalatunk szerint hála a Jóistennek nagyon nagy az igény a bábszínházra" - mondja meglepetésemre Felszeghy Tibor. Nyilván a szülők is felismerték már, hogy nem jó, ha a gyerek állandóan a tévé előtt ül vasárnap délelőtt. Sokkal jobb szórakozás az, ha a család együtt eljön például a bábszínházba - véli a színházvezető, és azt is hozzáteszi: „A mi kis bábszínházunk nem csak attól sikeres, hogy milyen darabokat játszunk - persze az is nagyon lényeges, hogy milyen a produkció. De az is fontos, hogy ezek a vasárnap délelőtti alkalmak meghitt családi, szeretetteljes együttlétek, melyekre borzasztó nagy és egyre növekvő igény van, mert pont az ellenkezője felé halad a világ" - fejtegeti Felszeghy Tibor. „Anyuka, apuka, gyerekek együtt eljönnek, és akkor semmi mással nem foglalkoznak, csak egymással - és erre jó alkalmat ad egy bábszínház" - vallja.

Nem csak a show-jellegű műsorokra van igény - annyi ilyen van már manapság, hogy szükség van ezekre a kis összetartó közösségekre - folytatja a színházvezető. „A mi bábszínházunk ilyen, és ilyennek is szeretnénk megtartani" - fogalmaz Felszeghy Tibor, és azt is elárulja, hogy kis színházukban lehetőségük van közvetlen kapcsolatot tartani a közönséggel, beszélgetni a szülőkkel, hiszen ők maguk árulják a jegyeket, és a ruhatárban is maguk dolgoznak. Országos szinten - mennyiségében mindenképpen - jól el vagyunk látva bábszínházakkal - tudjuk meg Felszeghy Tibortól. Míg korábban sokáig csak az Állami Bábszínház járta az országot, most már minden megyeszékhelyen van bábszínház, és a megyeszékhelyeken belül is működnek kisebb csoportok.

Felső korhatár nélkül

Az előadásoknak nincs felső korhatára - mondja Felszeghy Tibor, ugyanakkor hozzáteszi: Magyarországon a bábszínház gyakorlatilag a gyerekszínházat jelenti, pedig nagyon sok más országban, például Franciaországban a felnőttek is járnak bábszínházba, hiszen vannak kifejezetten felnőtteknek írt darabok, tehát a bábszínház alapvetően nem egyenlő a gyerekszínházzal. „Azt érzem a legfontosabbnak, hogy a családok jöjjenek együtt bábszínházba, hozzák el a gyerekeket, mert a családi együttlétnél nincs jobb dolog. Ismerjék fel a színházban rejlő lehetőséget és szépséget. Színházba járni jó, és ezt érdmes már gyerekkorban megtanítani a gyereknek" - hangsúlyozza a színházvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.