Köz-vélemény II. – Forever Botka?

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miért volt ennyire fontos Botka Lászlónak, hogy a Fidesz-előnyt harsogja úton-útfélen? A válasz egyértelmű: nem ez volt a fontos… A közvélemény-kutatás megjelentetése (és eljuttatása valamennyi önkormányzati képviselőhöz) más célokat szolgál. Például azt, hogy egyértelművé tegye saját képviselői előtt: az országos, MSZP-ellenes közhangulat is kezd begyűrűzni Szegedre, ám ez a polgármestert érintetlenül hagyja.

Korábban már írtam (Köz-vélemény I.) arról, hogy a napvilágot látott szegedi közvélemény-kutatás szerint a Fidesz vezette Szövetség már a szegedi városfalon belül is népszerűbb, mint az MSZP-SZDSZ-összefogás. A felmérésből azonban az is kiderül, hogy – állítólag – a szegediek elsöprő többsége szerint jó irányba mennek a dolgok, s annyian mondják, hogy elégedettek Botka László polgármester munkájával, amennyien még sohasem szavaztak a városvezetőre.

Mint már utaltam rá, „kilóg a lóláb”: egyrészt a felmérést övező „körítés” igyekszik tompítani a jobboldali fölényt (azt sulykolják: országosan sokkal nagyobb a Fidesz-előny, mint a déli végen), másrészt hangsúlyozzák: óriási a kontraszt az MSZP mint párt és helyi prominense, Botka László mint politikus megítélése között. Némi malíciával viszont úgy is interpretálhatjuk a közvélemény-kutatást, hogy a többség szerint „jó irányba mennek ugyan a dolgok Szegeden, de ha a Fidesz győzne, még jobb irányba mennének”. Ez bizakodással töltheti el a mindig búslakodó, 2002 óta permanens pesszimizmusba fordult szegedi polgári oldalt, s ha a felmérés adatai mögé pillantunk, még inkább okunk lehet az optimista szemlélődésre.

2006 óta a városvezetés nem közölt a nyilvánossággal semmiféle közvélemény-kutatást, most azonban stratégiát váltott, és nemcsak a Szegedi Tükörben fényezte önmagát, de drága pénzért (persze, ez is csak az adófizetőknek drága) a Délmagyarországban is megjelentette a kutatás eredményét.

Miért volt ennyire fontos Botka Lászlónak, hogy a Fidesz-előnyt harsogja úton-útfélen? A válasz egyértelmű: nem ez volt a fontos… A közvélemény-kutatás megjelentetése (és eljuttatása valamennyi önkormányzati képviselőhöz) más célokat szolgál. Például azt, hogy egyértelművé tegye saját párt- és frakciótársai előtt: az országos, MSZP-ellenes közhangulat is kezd begyűrűzni Szegedre, ám ez a polgármestert érintetlenül hagyja. Vagyis: „ne mozgolódjatok, öreg kommunisták és régi szocialisták, ne akarjatok irányt vagy személyeket, netán az MSZDP felé pártot váltani: pozíciótok csakis tőlem, Botka Lászlótól függ. Rám nem hat a népszerűségvesztés, én hatalomban tarthatom a pártot (hiszen Szegeden egy esetleges önkormányzati választáson még győzhet a koalíció), de nélkülem rátok is a salgótarjáni példa vár. Fogjátok be tehát a szátokat, elvtársak, ne akadékoskodjatok, tegyétek félre a lelkiismereteteket, s csináljátok, amit mondok. Szavazzatok meg mindent, amit elétek rakunk, mert ha én bukok, buktok ti is.”

Hogy az öreg kommunisták és régi szocialisták megértik-e az üzenetet, vagy netán átlátnak a szitán, csak a következő hónapokban derül majd ki…

Előző sztori

Kaszás-emléknap demonstrációval – videó!

Következő sztori

Könyvnapok, rajzpedagógusok, kibeszélők