Köz-vélemény I. – Szoci a lista?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ennyi erővel azt a kérdést is föltehették volna, hogy „Ön szurkolna-e Botka Lászlónak, ha a magyar futball-válogatott tagjaként a foci Eb-n szerepelne?” Hát persze, hogy!

A Szegedi Tükör című ingyenes, postaládákba szánt kiadványban, de még a Délmagyarországban is megjelent a legújabb, városi megbízásból, az egyetem szociológia tanszékének közreműködésével készített felmérés, mely a közvélemény politikai hangulatát volt hivatott szondázni.

Ennek egyik kérdése arról szólt, hogy egy önkormányzati választáson a pártlisták közül vajon melyiket választanák a szegediek. Az eredmény szerint a feltételezett helyi, egyesült MSZP–SZDSZ-listát csak 0,1 százalékkal választanák kevesebben, mint a fideszes lajstromot.

A dolog bökkenője csak az, hogy egy olyan kérdést tettek fel a szegedieknek, ami sohasem fog megvalósulni. Pártlistára Szeged Megyei Jogú Városban az önkormányzati választáson ugyanis nem lehet voksolni, csakis egyéni jelöltekre és polgármesterre. A kérdés tehát a science fiction kategóriája. Ennyi erővel azt a kérdést is föltehették volna, hogy „Ön szurkolna-e Botka Lászlónak, ha a magyar futball-válogatott tagjaként a foci Eb-n szerepelne?” Hát persze, hogy! Így már az is érthető, hogyan bízhat a szegediek 70-80 százaléka minden közvélemény-kutatáson Botka László polgármesterben, és közben miért nem szavaznak soha ennyien a szocialista politikusra.

Amikor pedig valóságos kérdést tesznek föl a szegedi polgárnak, vagyis hogy melyik pártlistára szavazna egy országos választáson, mindjárt nem olyan kedvező a szocialista kép (Szegeden 49-25 a Fidesz javára). De ezt valamivel persze ki kell egyensúlyozni: a helyi közvélemény-kutatás mellé kell biggyeszteni, hogy eközben országosan – egy teljesen más intézet más módszerekkel történt mérései szerint (!) – 65-25 az arány.

Hiába, így az esetleges szegedi szocialista vereség íze is édesebb lehet…

Előző sztori

Volán-vereség Szolnokon

Következő sztori

A Duna Borrégió alkimistája

Legutóbbi hasonló cikkek