Vélemény

Köz-vélemény I. – Szoci a lista?

Köz-vélemény I. – Szoci a lista?

2008. június 2., hétfő
Köz-vélemény I. – Szoci a lista?

Ennyi erővel azt a kérdést is föltehették volna, hogy „Ön szurkolna-e Botka Lászlónak, ha a magyar futball-válogatott tagjaként a foci Eb-n szerepelne?” Hát persze, hogy!

A Szegedi Tükör című ingyenes, postaládákba szánt kiadványban, de még a Délmagyarországban is megjelent a legújabb, városi megbízásból, az egyetem szociológia tanszékének közreműködésével készített felmérés, mely a közvélemény politikai hangulatát volt hivatott szondázni. Ennek egyik kérdése arról szólt, hogy egy önkormányzati választáson a pártlisták közül vajon melyiket választanák a szegediek. Az eredmény szerint a feltételezett helyi, egyesült MSZP–SZDSZ-listát csak 0,1 százalékkal választanák kevesebben, mint a fideszes lajstromot. A dolog bökkenője csak az, hogy egy olyan kérdést tettek fel a szegedieknek, ami sohasem fog megvalósulni. Pártlistára Szeged Megyei Jogú Városban az önkormányzati választáson ugyanis nem lehet voksolni, csakis egyéni jelöltekre és polgármesterre. A kérdés tehát a science fiction kategóriája. Ennyi erővel azt a kérdést is föltehették volna, hogy „Ön szurkolna-e Botka Lászlónak, ha a magyar futball-válogatott tagjaként a foci Eb-n szerepelne?” Hát persze, hogy! Így már az is érthető, hogyan bízhat a szegediek 70-80 százaléka minden közvélemény-kutatáson Botka László polgármesterben, és közben miért nem szavaznak soha ennyien a szocialista politikusra. Amikor pedig valóságos kérdést tesznek föl a szegedi polgárnak, vagyis hogy melyik pártlistára szavazna egy országos választáson, mindjárt nem olyan kedvező a szocialista kép (Szegeden 49-25 a Fidesz javára). De ezt valamivel persze ki kell egyensúlyozni: a helyi közvélemény-kutatás mellé kell biggyeszteni, hogy eközben országosan – egy teljesen más intézet más módszerekkel történt mérései szerint (!) – 65-25 az arány. Hiába, így az esetleges szegedi szocialista vereség íze is édesebb lehet…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.