Kajak-kenu: ötből négy a délelőtti magyar mérleg

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az öt magyar egység közül négy sikerrel vette a szombat délelőtti 500 m-es középfutamokat a szegedi kajak-kenu Mol Világkupán, amely a hazaiak számára egyben olimpiai válogató is.
A férfiaknál K-1-ben két lapátforgatóért is szurkolhatott a közönség, s Vereckei Ákos , valamint Benkő Zoltán is meghálálta a bizalmat: mindketten elcsípték a még továbbjutást érő harmadik pozíciót, így készülhetnek a délutáni éremcsatára. A kenu egyeseknél ugyanez nem sikerült Fürdök Gábornak , aki csupán negyedik lett, s ezzel csak a B döntőbe került. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen a távon is a pénteken 1000 m-en diadalmaskodó Vajda Attila nyerte a válogatót, hiszen ő csütörtöki előfutam-győzelmével 500-on is egyből bejutott a legjobb kilenc közé.
Férfi K-2-ben a fiatal Szalay Tamás és Papp Sándor némileg felülmúlva a várakozásokat remekül teljesített: másodikként értek a célba és ezzel döntősök csakúgy, mint a kenusok hasonló számában a Sáfrán testvérek , Mihály és Mátyás, akik óriási csatában szerezték meg a még továbbjutást jelentő harmadik helyet. A többi magyar egység a csütörtöki előfutamból kvalifikálta magát a döntőbe, női K-4-ben pedig már pénteken lebonyolították a finálét. A férfiaknál K-4-ben és C-4-ben nem rendeznek versenyt 500 m-en.
A Vk jelenti az első fordulót az ötkarikás válogatók sorában, a második körre június végén kerül sor, amennyiben a két viadalon más-más egység diadalmaskodik az adott számban, július elején úgynevezett szétlövést rendeznek. A mostani versenyről csak a védettséget élvező vb-címvédők harcolhatják ki a pekingi csapattagságot. Vajda C-1 1000 m-en élt is a lehetőséggel, rajta kívül Kovács Katalin (K-1 500 m) és a Kozmann György, Kolonics György duó (C-2 500 m) válthatja meg már most repülőjegyét, amennyiben az első két hely valamelyikén végez úgy, hogy hazai riválisa nem előzi meg.

Előző sztori

A kisebbségi kormányzás végtelenül tisztességtelen

Következő sztori

Peking 2008: ismét olimpiai fesztivál lesz Szegeden