Bőséges „gyermekáldás” a Szegedi Vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor – SZEGEDma

Szitutungaborjak, japán makákók, görög teknősök és ásólúdfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban, a jövevények többségét már a közönség is láthatja – közölte Endrédi Lajos, az állatkert munkatársa.

A szitutunga Közép-Afrika mocsaras, vizes területein élő félénk antilopfaj. A Szegedi Vadaspark árnyas, fás kifutóján – amelyet egy pávával osztanak meg az antilopok – két tehén és egy bika élt. Május elején két egymást követő napon a nőstények egy-egy borjúnak adtak életet. A mintegy nyolc hónapos vemhesség ideje alatt a bika azonban „továbbállt”, hogy más állatkertekben is gondoskodjon a szitutungaszaporulatról.
A száz-százhúsz kilós antilopféle borjai rendkívül fejletten születnek, néhány pillanat alatt lábra állnak. Erre szükségük is van, hiszen természetes élőhelyükön olyan ragadozók fenyegetik őket, mint a krokodilok, a leopárdok, az oroszlánok vagy a nagyobb kígyók. A szegedi borjak immár hathetesek, és vígan szaladgálnak anyjuk közelében a kifutóban.
Szintén jól érzi magát az a két japán makákókölyök (mint felső képünk is bizonyítja), akik tavasszal látták meg a napvilágot a Tisza-parti városban. A Japán homokos tengerpartjain és erdőségeiben egyaránt honos főemlősféle vastag bundájának köszönhetően sikerrel alkalmazkodott a hideg, téli időjáráshoz, így egész évben látható a vadaspark talán legtermészetesebb kifutójában. A szoros közösséget alkotó szegedi makákókolóniában nem ritka a kölykök születése, s általában sikerrel föl is nevelik a kicsiket.

A legnagyobb meglepetéssel a görög teknősök (alsó képünkön) szolgáltak. A hajdan elkobzott „csempészáruként” állatkertbe került páncélosokat nem tenyésztették, de nem is volt emberi beavatkozásra szükség, a nagy füves kifutóban bebizonyították, hogy nemcsak a mediterrán éghajlaton képesek szaporodni, hanem a zordabb honi klímán is. Az állatkert „hüllőóvodájában” így most tíz kisteknőst nevelnek.
Szintén a hatóságok foglalták le egykor azokat a vörös ásólúdakat, amelyek hét pingponglabda nagyságú fekete-fehér fiókát vezettek elő az egyik reggel. A szülők gondosan óvják kicsinyeiket, a közönség az egyik mocsaras kifutóban láthatja őket.

Előző sztori

Mesék a lámpabúra alól

Következő sztori

Zenélő manók és tündérek