Zenei szendvics – a Szegedi Szimfonikus Zenekar a MüPában

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fotó: Gémes Sándor

A Művészetek Palotájában lépett fel május 6-án a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Magyar Szimfonikus Körkép programsorozat keretében, amely az ország legnevesebb vidéki szimfonikus zenekarait volt hivatott felsorakoztatni egy-egy előadás erejéig. A Szegedi Szimfonikus Zenekar ezen sorozat záróakkordjaként adott koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Vezényelt Gyüdi Sándor, közreműködött a Vaszy Viktor Kórus, valamint Cselóczky Tamás, Szegedi Csaba (képünkön) és Cser Krisztián szólistaként.

A Magyar Szimfonikus Körkép tematikája alapján a repertoárok magukban foglaltak egy kortárs magyar darabot is. A Szegedi Szimfonikus Zenekar esetében ez Szőllősy András Transfigurationi (Átváltozások) című, 1972-ben született nagyzenekari darabja volt. A nemrég, 2007. decemberében elhunyt mesternek ez volt egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott kompozíciója. Izgalmas választásnak bizonyult Szőllősy oeuvre-jéhez nyúlni, akit bár Kurtággal és Ligetivel egyenrangú nagyságként tart számon a szakma, darabjait mégis ritkán játsszák.

Merész, érdekfeszítő kombinációt nyújtott a két korai Puccini-darab és a közéjük ékelt Szőllősy-mű hármasa, miként Gyüdi Sándor is fogalmazott a koncertet követő állófogadáson, egy „zenei szendviccsel” találkozhattunk, amelyben egyaránt örömüket lelhették a legkülönfélébb zenei ízlésű hallgatók. Az intellektuális, a repetícióra és az aszimmetrikus kompozícióra építkező Transfigurationit kiválóan ellensúlyozta a két Puccini-darab, az 1883-ban bemutatott Capriccio sinfonico (amely Puccini konzervatóriumi vizsgadarabja volt, és melynek témáit később a Bohémélethez is felhasználta) és az 1880-as Messa di Gloria romantikus motívumait.

Gyüdi Sándor, akit nemrég választottak a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává, az állófogadáson meleg hangon méltatta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem által nyújtott világszínvonalú hangzásélményét, amely még inkább lehetővé tette a művekben rejlő szépségek kiaknázását. A vájtfülű hangversenyrajongók akár kísérletet is tehettek ennek megtapasztalására, ugyanis előző nap ugyanezzel a repertoárral lépett fel a zenekar a Szegedi Nemzeti Színházban is. A Szegedi Szimfonikus Zenekar szervezésében buszjáratokat is indítottak a Nemzeti Hangversenyben tartott koncert látogatására. Az érdeklődést jelzi, hogy három busszal érkezett a zenekar fellépése iránt érdeklődő szegedi közönség, amely számára egyúttal tárlatlátogatást szerveztek a Ludwig Múzeumban is.

Az ötvenéves jubileumát ülő Vaszy Viktor Kórussal legközelebb május 30-án, pénteken találkozhatunk a szegedi dómban, ahol az Egyházzenei Hónap záróhangversenyét adják elő, szintén Gyüdi Sándor vezényletével.

Előző sztori

A világ autóbontó szervezetei tanácskoznak Szegeden

Következő sztori

A politikai propaganda már az ókorban is létezett