Bulvár

Sakálkölyköket nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Sakálkölyköket nevelnek a Szegedi Vadasparkban

2008. május 30., péntek
Sakálkölyköket nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Fotók: Gémes Sándor - SzegedMa

Már egy hónapos Turbó és Akela, a két sakálkölyök, akiket kézben nevelnek a Szegedi Vadasparkban. A Hortobágyon született csöppségek láthatóan jól érzik magukat az emberek között.

Hazánkban régen sok aranysakál élt, a köznyelv nádi farkasként említette őket, így szerepeltek

Arany János

Toldijában is - mondta

Verpik Róbert

(

képünkön

), az állatkert igazgatója. Bár a XIX. század végén hazánkban kipusztultak, az utóbbi évtizedekben - a déli határ felől - újra megjelent Magyarországon a rókánál nagyobb, de a farkasnál jóval kisebb termetű kutyaféle ragadozó - tette hozzá a szakember. A rendkívül leleményes, csapatban vadászó állatok jelenleg nem állnak védelem alatt Magyarországon, szerepük azonban nagyon fontos, hiszen a sakál hazánk egyik olyan csúcsragadozója, melynek állománya folyamatosan növekszik. Szeged környékén Ruzsa és Ásotthalom közelében is él már stabil populációjuk. Egyes helyeken - mint Somogyban - annyira elszaporodtak, hogy a kutatók már azt vizsgálják, milyen mértékben veszélyeztetik a vadállományt.

A Tisza-parti város állatkertjében már tavaly is neveltek föl sakálkölyköket, most azonban kifejezetten az emberek közelségéhez szoktatva nevelik föl a két, május elején született egyedet. A vadaspark munkatársait kettős cél vezeti, egyrészt a tavaly Szegedre került sakálok csapatát növelhetik az adoptálással, másrészt az ember által nevelt, így szelíddé váló ragadozókat később látogatóknak is bemutathatják, akár a kifutójukon kívül is. A sakálok könnyen szelídíthetők, ezért is gondolta a híres etológus,

Konrad Lorenz

, hogy a farkas mellett a sakál a házi kutyák őse. Utóbb a genetikai vizsgálatok nem igazolták ezt az elméletet. A sakálok jól idomíthatók, egyes országokban fegyver- és kábítószer keresésre is használják őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.