Vélemény

Mi lesz veled, szegedi sport? – I. rész

Mi lesz veled, szegedi sport? – I. rész

2013. június 3., hétfő
Mi lesz veled, szegedi sport? – I. rész

Ami egy város sportkoncepciójából hiányzik, avagy befektetés a jövőbe.

A következő önkormányzat sportkoncepciójában alapvető változásokra van szükség, annak a az önkormányzati célnak a részeként, ami - szakítva az eddigi felfogással - a helyi életviszonyok és életminőség javítását tekinti az önkormányzati autonómia egyik legfontosabb feladatának. Ebből a szempontból tehát a sport a helyi életminőség javításának leghatékonyabb eszköze a testi és szellemi fejlődés támogatása révén. Ennek megfelelően nem pusztán az élsport utánpótlásának a megteremtése a cél – ez inkább következmény lehet –, hanem a tömegsporton keresztül a fenti feltételeknek biztosítása. A jövő szegedi önkormányzatának tudnia kell, hogy a döntései nem rövid idő alatt, hanem középtávon fejtik ki pozitív hatásaikat igaz, akkor robbanásszerűen. Két meghatározó eleme van e területnek: a finanszírozás és létesítményfejlesztés. De a hozadékok a gyermekeink életében megfizethetetlen értékekkel köszönhetnek vissza, mint például a fizikai állóképesség javulása, szellemi teljesítmények emelkedése, esélyegyenlőség javulása, egészségügyi prevenció, erős immunrendszer, csapatszellem és közösségi értékek erősödése stb. Nézzük először a finanszírozás kérdéskörét. Az önkormányzat jelenlegi százhúsz millió forintos évi sportkeretét minimum háromszáz millióra kell emelni. Ennek egyik forrása az önkormányzat saját bevételei, a másik eleme pedig az önrendelkezés lehetőségének ismételt megteremtése a helyi adó 5 % felett. A harmadik része az állami adó önrendelkezés és egyéb források. Minden 18 év alatti – vagy középiskolás korig – szegedi gyerek sportolását fejenkénti támogatási rendszerrel kell segíteni. Mindegy mit sportol a gyerek az önkormányzat a nevelő egyesületeknek gyerekenként egyenlő mértékű támogatást ad. Inkább sportolással töltse az idejét, mint csavargással, vagy az elektronikus szórakoztatóipar vívmányai előtt. Ez egy felelősségteljes lépés az önkormányzat részéről, melyben nagyon fontos a források érvényesülésének folyamatos és egzakt kontrollja.

Központi rekreációs létesítmény

Ahhoz azonban, hogy valóban érdemi szintű, és fejlődőképes utánpótlás nevelése legyen a szegedi sportegyesületeknek, létesítményekre van szükség. Kívánatos lenne egy úgynevezett Kiemelt Utánpótlás Sport Központ létrehozására, egy olyan egészségügyi és sportszolgáltató központ kialakítása, amely a professzionális utánpótlásnevelő komplexum létrehozása mellett, erre építve sportegészségügyi prevenciós, és rehabilitációs központot is magában foglalna. Kiváló terület lehetne e cél megvalósítására a Dorozsmai út 4. szám alatti, egykori Napfény Szálló és Kemping területe. Először a jogi és gazdasági hátteret kellene ennek megadni a Csongrád Megyei Egészségügyi és Sport Zrt. létrehozásával, melyben közös tulajdonos lenne a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Szegedi Tudomány Egyetem, a Szeged Csanád Megyei Katolikus Püspökség és a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az elképzelés szerint a fejlesztés tartalmazna egy sportegészségügyi prevenciós kutatási és szolgáltató központot, és egyben rehabilitációs központként is funkcionálna a mozgásszervi és speciális sportsérülések rehabilitációjával. A jelenlegi hotelépületet át lehetne alakítani rehabilitációs fekvőbeteg épületté, és/vagy egy utánpótlás akadémia szálláshelyévé. A létesítmény kapcsolódhatna a Londoni Olimpia előtt meghirdetett, de vélhetően továbbra is megmaradó

„Kiemelt egészségügyi ellátás az olimpikonoknak” programhoz

. A tervezett fejlesztés terület igénye a parkoló kapacitással együtt 0,5 hektár. A professzionális utánpótlás nevelő sportközpont létrehozása kiemelten koncentrálna a labdarúgásra, e mellett épülne munkacsarnok teremsportoknak, létesülne edzőmedence is. Az összes terület, mely beépítésre várna így nem éri el a 5 hektárt. Látható, hogy így egy komplex, a parkos jelleget megőrző fejlesztést lehetne létrehozni. Ez a komplex sport kutató-prevenciós-diagnosztikai-rehabilitációs központ jelenleg egyedülálló lenne nem csak az országban, de az Eurorégióban is. A megalakuló utánpótlás nevelő sportközpont pedig hosszú távú befektetés. Hívhatjuk akár akadémiának, kollégiumnak, de itt nem a bentlakás a lényeg, bár a jelenlegi hotelben arra is lehetne lehetőséget biztosítani illetve új építés is szóba jöhetne. Az utánpótlás sportközpontot alagúttal, felüljáróval össze lehetne kötni a SZVSE-pályával. A SZVSE-pályát kellene inkább felújítani, nemzetközi labdarúgó mérkőzések lebonyolítására is alkalmassá tenni. A parkoló kapacitás itt többszörösen is megoldható. A SZVSE-pálya mögötti terület megfelelő építési szabályozókkal – ami szintén az önkormányzat hatásköre – tovább bővíthető sport célokra, itt lehetne megépíteni az új sportcsarnokot. A fejlesztés kapcsolódhat a Maty-éri kajak-kenu központhoz, illetve közlekedés szempontjából is jól megközelíthető lenne, a parkolási viszonyokat megnyugtatóan lehet rendezni.

Bartha László Szeged egykori polgármestere

Két hét múlva a sportkoncepciós javaslat második része következik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.