Közélet

A BM szerint a közmunkabér összege nem méltánytalan

A BM szerint a közmunkabér összege nem méltánytalan

2011. augusztus 28., vasárnap
A BM szerint a közmunkabér összege nem méltánytalan

A Belügyminisztérium szerint a közfoglalkoztatásban részt vevők a bérpótló juttatás kétszeresét kapják, ezért nem igazak azok a kijelentések, hogy a közmunkabér méltánytalan lenne - mondta a tárca szóvivője vasárnap az MTI-nek.

Nagy Linda

arra reagált, hogy több, az MTI-nek nyilatkozó szakszervezeti vezető is méltánytalannak tartotta a közmunkabér mértékét, amely véleményük szerint nem ösztönöz munkára, összege nem éri el a létminimumot, a munkáltatók pedig visszaélhetnek vele. Azt is kifogásolták, hogy a kormány erről sem egyeztetett az érdekképviseletekkel.

Borsik János

, az Autonómok elnöke azt emelte ki, hogy az 57 ezer forintos bruttó összeg messze elmarad a létminimumtól. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke pedig ugyan úgy vélte, hogy a közmunkabér nagyságának az ország lehetőségei szabnak határt, de egyetértett azzal, hogy a mérték nem éri el a létminimumot és emlékeztetett rá, hogy a szakszervezet mindig a kötelező bérminimum, illetve a minimálbér mellett állt ki.

Pataky Péter

, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke tisztességtelennek nevezte a minimálbérnél is alacsonyabb közmunkabért, míg

Gaskó István

LIGA elnöke úgy fogalmazott, hogy a közmunkabér méltánytalan és annak nettó összege "szinte semmire nem elég", "alig több a semminél". Nagy Linda a bírálatokra válaszul közölte, hogy a közfoglalkoztatásért járó összeg csak akkor nem éri el a minimálbért, ha az adott munka nem igényel szakképesítést vagy középfokú végzettséget. Indoklásként elmondta: a közfoglalkoztatással azt célozzák, hogy minél több munkanélküli kerüljön vissza a munka világába, és ezek az emberek tapasztalatokat vagy szakképesítést szerezzenek. Szerdán jelent meg a közmunkabérről szóló kormányrendelet, amely szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére - attól függően, hogy igényel-e szakképesítést a munkakör betöltése - 57 ezer, illetve 78 ezer forint lesz havonta, teljesítménybérezésnél pedig a követelmények teljesítési mértékétől függően növelhető, de csökkenthető is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.