Szeged

Érdekes tendencia alakult ki a vármegyei építkezésekben

Érdekes tendencia alakult ki a vármegyei építkezésekben

Kovács György
2023. november 8., szerda
Érdekes tendencia alakult ki a vármegyei építkezésekben

Az ország különböző térségei különbözően reagáltak az Európát sújtó válságra. A legtöbb vármegyében visszaesett az építkezési kedv az év első 9 hónapjában a KSH adatai szerint, azonban ez alól is vannak kivételek. Komárom-Esztergom vármegyében szinte kétszeresére emelkedett az épített ingatlanok száma. Csongrád-Csanád vármegye azonban több dologban is eltér az országos átlagtól.

2022 januárja és szeptembere között országosan is tekintélyes számú ingatlan került átadásra vármegyénkben, egész pontosan 937.  

Budapestet leszámítva, nálunk esett vissza legnagyobb darabszámban az épített lakóingatlanok száma, kevesebb mint harmadára harmadára csökkenve.  

Számosítva az idei év első 9 hónapjában mindössze 305 ingatlan készült el.  

A vármegyék szűk többségében inkább kisebb házakat kezdtek építeni az emberek, Csongrád-Csanádban erről azonban szó sincs, 

az egy évvel ezelőtti átlagos 91 négyzetméteres házak helyett idén már 123 négyzetméterest építenek a csongrád-csanádiak.  

Ennél a 32 négyzetméteres növekedésnél országosan csak két helyen volt nagyobb, Nógrád, illetve Zala vármegyékben. Előbbiben 104-ról 147-re, utóbbiban 100-ról 136 négyzetméterre növekedett az átlagos alapterülete az épített lakóingatlanoknak. 

Az építkezési engedélyeket idén is sokan igénylik 

Az év első 9 hónapjában 430 építési engedélyt adtak ki Csongrád-Csanád vármegyében, amely elmarad a tavalyi 478-tól, de ezzel az eredménnyel is, arányaiban itt esett vissza legkevésbé a kiadott engedélyek száma.  

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.