Bulvár

Fedezze fel Dél-Bohémia szépségeit az Élményvonattal és Vincze Lillával!

Fedezze fel Dél-Bohémia szépségeit az Élményvonattal és Vincze Lillával!

2016. szeptember 16., péntek
Fedezze fel Dél-Bohémia szépségeit az Élményvonattal és Vincze Lillával!
Vacsoravonaton_foto_Bohm_Kati

Nosztalgia étkezőkocsiban. Fotó: Böhm Katalin

Csehország egyik leglátogatottabb régióját, Dél-Bohémia kincseit fedezheti fel az Élményvonattal. Az október hatodikán kezdődő négynapos utazás háziasszonya Vincze Lilla lesz, akinek zenekara, a Napoleon Boulevard idén ünnepli harmincadik születésnapját. Az utazás során igazi nosztalgiahangulatot fog teremteni Lilla egyedi hangjával és előadásmódjával, így válik teljessé az Élményvonatos kirándulás.

Vincze Lilla

EMeRTon-díjas énekesnő imád utazni, rajong a régi korokért, a MÁV Nosztalgia Kft.-vel évek óta vesz részt feledhetetlen utazásokon. Legközelebb, október hatodikán egy

csehországi utazásra

invitál mindenkit, hogy közösen fedezzék fel Linz, Ceske Budejovice, Cesky Krumlov, Hluboka és Holasovice látványosságait. Vincze Lillával az idén harmincéves Napoleon Boulevardról, zenei pályájának jelenlegi állomásáról, és természetesen a számára feledhetetlen nosztalgikus utazások hangulatáról beszélgettünk.

vincze_lilla_elmenyvonat1

Vízi cirkusz koncert. Fotó: Rácz Tünde

- A Napoleon Boulevard harminc éves, a jubileumot a Fővárosi Nagycirkuszban júniusban egy nagykoncerttel ünnepeltétek. Ez a zenekar életében jelentős évforduló adott arra alkalmat, hogy visszatekints az elmúlt három évtizedre?

doka_attila_vincze_lilla

- Az elmúlt harminc év alatt nagyon sok minden történt az életünkben. A Napoleon Boulevardnak a klasszikus évei 1985-től 1991-92-ig tartottak, utána – akárcsak a társadalom – sok változáson mentünk keresztül mindannyian a magánéleten át a művészeti életig bezárólag. Olyan dolgokat tudtam megvalósítani, amelyek a nagyon szép és színes zenekari évek alatt kimaradtak az életemből, mint a színház és a sanzonok világa, mely újra elvarázsolt. A zenekar is játszott folyamtatosan, nekem is voltak zenekaraim, miközben az énektanításra is koncentráltam, de 2010-ig jelen felállásban, vagyis megújulva nem játszottunk közösen mintegy húsz évig. A zenekari tagokkal szép emlékekkel gondoltunk vissza a Napoleon Boulevardos éveinkre, de nem merült fel bennünk, hogy újra összeálljunk. Hat évvel ezelőtt szintén egy évforduló kapcsán baráti támogatásnak és mecenatúrának köszönhettük, hogy majdnem az eredeti felállással, de megújulva a SYMA csarnokban léphettünk fel, ami lendületet adott. Őszintén mondom, ha nincs az a koncert 2010-ben, nem zenélünk újra együtt. Hatalmas munkaszeretettel dolgoztunk, megújultak a dalok és újak is születtek, CD-t adtunk ki, ezzel eltelt három év, majd a csapat egy része a Solarisban folytatta, míg a zenekar másik fele a mi vezetésünkkel a Lilla és a Napoleon Boulevard név alatt futó formációban muzsikált, és a mai napig így koncertezünk. Óriási ajándék számomra, hogy az 1985-ös megalakulás, majd az egy évvel későbbi Interpop Fesztivál óta, vagyis harminc éve folyamatosan zenélek csapatommal, a jubileumi fellépés pedig a Fővárosi Nagycirkuszban egyedülálló volt a vízi világgal és szökőkútrendszerrel, az artistákkal és az orosz vízicirkusszal együttműködve, hiszen az ő csodálatos díszleteik között muzsikálhattunk, ami felejthetetlen élményt jelentett mindannyiunknak.

(A képen Vincze Lilla Dóka Attilával látható. Fotó: Juhász Melinda/Amdala.hu.)

vincze_lilla_koncert1

Koncert közben. Fotó: Rácz Tünde.

- A jubileumi nagykoncertről mik voltak a benyomásaid, a közönség a régi vagy az újabb szerzeményeket várta jobban?

vincze_lilla_elmenyvonat3

- A zenekarban három generáció játszik, mindannyian igen változatos életet éltünk és ez zenei világunkban is visszatükröződik. Ez valójában egy életútkoncert volt, benne az én szólókarrierem elemeivel is, de felcsendültek a klasszikus Napoleon Boulevard dalok is, melyeket a Talamba Ütőegyüttessel közösen adtunk elő. A Cirkuszban vendégem volt Dóka Attila dalszerző, gitáros-énekes, aki a születésnapra dalt is írt nekem és előadtuk duett formájában. A dalok között voltak régi ismert slágerek,és kimondottan a születésnapra íródott nótánk is, vagyis összességében mindent megmutattunk a háromórás koncerten, ami három évtized alatt történt velünk. A közönség pedig nemcsak a klasszikus dalokat, hanem az újakat is örömmel fogadta, feledhetetlen volt a hangulat.

(A képen Vincze Lillát láthatjuk a nosztalgiavonaton. Fotó: Juhász Melinda/Amdala.hu.)

- A zene világából most térjünk át egy másfajta utazásra. Hogyan kerültél kapcsolatba a Nosztalgia- és Élményvonatokat üzemeltető MÁV leányvállalattal, a MÁV Nosztalgia Kft.-vel?

- Öt-hat éves szerelmem a vasút. Nem gondoltam volna, hogy a mozdonyokért, például a 424-esért (gőzmozdony –a szerk.) rajongani fogok, de annyira gyönyörű, amikor megjelenik a kék fényével! Egyedülálló varázsa van ezeknek a régi vonatoknak, feledhetetlen élménnyé teszik az utazást. Nagyon szeretem a régi korokat, valami megfoghatatlan nemesség és finomság sugárzik belőlük. A MÁV Nosztalgia Kft.-vel először egy gyertyafényes vacsorára kaptam meghívást, hogy nosztalgiavonaton énekeljek, és ebből kerekedett ki egy nagyon jó együttműködés. Barátaimat is elvittem utazásokra, háziasszonykodtam, énekeltem, és ez az egész számomra nem munka, hanem minden egyes alkalommal élményekkel telve jöttem haza. Abban is biztos vagyok, ha véget ér majd a pályafutásom, akkor is részt fogok venni ilyen utazásokon. Legutóbb az a megtiszteltetés is ért, hogy a Vasúttörténeti Park Gőzmozdony Fesztivál és Étkezőkocsi Találkozón zsűrizhettem, ami szintén feledhetetlen élményekkel gazdagított.

vincze_lilla_elmenyvonat2

Dóka Attilával a vacsoravonat Tikfa Orient étkezőkocsijában. Fotó: Juhász Melinda/Amdala.hu.

- Milyen utazásokat ajánlanál azoknak például, akik még sosem vettek részt nosztalgiavonatos kiránduláson?

- Jártam például Semmeringen, az egy csoda! Mindenkinek csak ajánlani tudom, minden évszakban gyönyörű. Legközelebb szeptember 24-én indul Szegedről

egynapos kirándulás

, amelynek keretében bárki megismerkedhet ezzel a csodálatos osztrák településsel, melynek környékén vadregényes erdei túrákat is tehetnek, mint ahogy én magam is, amikor felkerekedve a barátokkal 9 km-t túráztunk jó hangulatban Semmering - Breitenstein között. Volt, amikor több mint 800-an utaztunk oda az Élményvonattal, és bár ez a létszám nagyon soknak tűnik, és ennyi embert kiszolgálni, együtt tartani precíz szervezőmunkát igényel, minden gördülékenyen működött.

fotó_amdala.hu

30 éves jubileumi koncert. Fotó: Rácz Tünde.

Csodálom a személyzetet is, mindig nagyon ízletes volt az étel, amit helyben készítenek, és gondolja csak el bárki, milyen lehet egy mozgó vonatban felszolgálni. Azt is kiemelném, hogy a nosztalgiavonatos utazásoknak azon túl, hogy különleges élményt nyújtanak, plusz értékük, hogy igazi barátságok szövődnek egy-egy ilyen kirándulás alkalmával.

- Legközelebb milyen utazáson veszel részt?

- Az október 6-9. között közlekedő Dél-Csehországba induló Élményvonatos utazáson találkozhatnak velem. A négy napos kirándulás során a vonat bárkocsijában egy zongorista kíséretében fogom szórakoztatni a vendégeket, amit már nagyon várok. Otthonosan mozgok több zenei stílusban, a sanzonok világa például kimondottan illeszkedik egy ilyen utazáshoz. Remélem minél többen csatlakoznak hozzánk, hogy megismerjék a csodálatos a tájakat, városokat, és természetesen a cseh söröket. Bizton állíthatom, nemcsak nevében élmény egy Élményvonatos utazás!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.