Bulvár

Idén még egyetlen veszett állatot sem regisztráltak Magyarországon

Idén még egyetlen veszett állatot sem regisztráltak Magyarországon

2012. szeptember 30., vasárnap
Idén még egyetlen veszett állatot sem regisztráltak Magyarországon

Ebben az évben még egyetlen veszett állatot sem regisztráltak Magyarországon, emberi veszettségre pedig 1994 óta nem volt példa az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken, a veszettség elleni harc világnapján az MTI-vel.

Az ÁNTSZ közleményében kifejtette: a veszettségre leginkább a kutyák, a rókák, a macskák, a denevérek fogékonyak, de a vírust más állatok is hordozhatják, például a menyét, a patások, a főemlősök. A veszettség egyik jele lehet az is, ha az állat az adott fajra jellemzőtől eltérően viselkedik: a kutya és a macska támadó és agresszív lesz, a rókák szelíddé válnak. Minden ilyen állat által okozott sérülés esetén a sebet azonnal kezelni kell, és orvoshoz kell fordulni, ott a tetanusz, illetve - ha szükséges - a veszettség elleni védőoltást is beadják. A sérülést okozó háziállatot lehetőség szerint 14 napos megfigyelés alá kell helyezni. Vadon élő állat esetén védőoltás szükséges, a sérülés után időben elkezdett védőoltási sorozattal kivédhető a betegség. Magyarországon évente mintegy négyezer ember kap veszettség elleni vakcinát. Az emberi fertőzés lappangási ideje 2-8 hét. Az időfaktor nagyon fontos, "a kezelést a legrövidebb időn belül meg kell kezdeni" - szögezte le az ÁNTSZ. A betegség általában depresszióval kezdődik, majd fokozott ingerlékenység, intenzív nyálfolyás, a megmart végtagban jelentkező erős görcsös fájdalom, nyelési görcsök lépnek fel. Magyarországon emberi veszettségre 1994 óta nem volt példa. Akkor két halálos kimenetelű esetet regisztráltak, mivel a betegek nem fordultak időben orvoshoz, és egyikük sem kapott védőoltást. Az ÁNTSZ közleményében kiemelte: háziállatnál (egy kutyánál) utoljára 2010-ben mutatták ki a veszettség vírusát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.