Bulvár

Öt százalékkal több születés az év első felében

Öt százalékkal több születés az év első felében

2012. augusztus 11., szombat
Öt százalékkal több születés az év első felében

A születések számának 5 százalékos emelkedése a kezdete is lehet valaminek, de baby boomról beszélni túlzás - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese. A demográfus, szociológus szerint szükség volna egy jogosítványokkal felruházott egységes szervezetre, amely összehangolja a családokat érintő intézkedéseket.

Az év első öt hónapjában öt százalékkal magasabb lett a születések száma, mint a múlt év azonos időszakában, ennek szól az öröm - mondta a szakértő a lap szombati számában közölt interjúban. Úgy vélekedett azonban, hogy az összehasonlítás alapja, amiről az ötszázalékos növekedés szól, rossz. Tavaly ugyanis 2010-hez képest az első öt hónapban tízszázalékos születésszám csökkenés volt. Lehet, hogy csak egyszerű korrekcióról van szó, hiszen ami előbb tíz százalékkal csökken, majd öt százalékkal növekszik, az nem igazi gyarapodás - mondta. "Várjunk a következtetésekkel az év végéig, és ha akkor is ilyenek az eredmények, akkor már elértünk valamit, de tudni kell, hogy 2011-ben kétezer gyermekkel kevesebb született, mint 2010-ben. A 88 ezer élve születéssel lesüllyedtünk a 90 ezres szám alá" - fejtette ki. A kormány által bevezetett családi adókedvezményt nagyvonalú intézkedésnek nevezte a demográfus, hozzátette ugyanakkor, hogy hiányolja a rendszerszemléletet. Nem vizsgálják az egyes intézkedések negatív hatásait, elfogadják például az új munka törvénykönyvét, amelyben az áll: ha valaki a gyerekével betegállományba megy, ugyanúgy felmondhatnak neki, mintha gyermektelen volna, kivéve, ha fizetés nélküli szabadságra megy. Úgy vélekedett, kellene egy jogosítványokkal rendelkező egységes szervezet, amely összehangolja a családokat érintő intézkedéseket. A szakértő úgy látja: a gyermekek megszületésének a biztonságérzet és a kiszámíthatóság hiánya a legnagyobb akadálya, az, hogy tizenöt évre lehessen tervezni, ne csak néhány hónapra. A francia családpolitikát azért mondják sikeresnek, mert 1975 óta stabil; bár kormányok jönnek-mennek, abban konszenzus van, hogy a családpolitika nem változik - mutatott rá. Pongrácz Tiborné hangsúlyozta: Magyarország még olyan szerencsés helyzetben van, hogy fontos érték a gyermek, sajnálják, ha valaki gyermektelen. Ugyanakkor, bár a családok két-három gyermeket terveznek, ebből csak 30 százalék valósul meg, míg Hollandiában például 75 százalék. A 30 éves nők 50 százalékának, és a most 35 éves nők 22 százalékának nincs gyermeke - mutatott rá. A demográfus ennek okát a párkapcsolati problémákban látja. Mint elmondta, beszűkültek az ismerkedés azelőtt jól bevált és ismert terepei. A gyermektelen nők nagy részének párkapcsolata sincs. Ha viszont elterjed a nem tudatos gyermektelenség, az előbb-utóbb elfogadott lesz a társadalomban, amint az élettársi kapcsolatok is. A 90-es évek elején még a társadalom 25 százaléka fogadta el az élettársi kapcsolatot, a 90-es évekre azonban ez az arány felment 75 százalékra. Azelőtt fontos volt, hogy a gyerek házasságban szülessen, ma már nem fontos - mondta az igazgatóhelyettes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.