Bulvár

Az időutazás lehetetlen

Az időutazás lehetetlen

2011. július 25., hétfő
Az időutazás lehetetlen

A foton, a fény legkisebb egysége "engedelmeskedik" Einstein elméletének, amely szerint semmi sem képes gyorsabban haladni, mint a fény - bizonyították hongkongi tudósok, demonstrálva, hogy lehetetlen az időutazás.

A Hongkongi Műszaki és Tudományos Egyetem kutatói kísérleteikről a Physical Review Letters című folyóiratban számoltak be. "Einstein a fény sebességét a világegyetem közlekedési szabályának nevezte, egyszerűbben kifejezve, semmi sem képes gyorsabban haladni, mint a fény" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító

Tu Seng-vang

(Du Shengwang), a hongkongi egyetem docense. Az időutazás lehetősége tíz éve vetődött fel, amikor a tudósok felfedezték, hogy bizonyos optikai impulzusok szuperluminális, azaz a fény sebességét meghaladó sebességre képesek. Később ugyanez vizuális effektusnak bizonyult, ám a kutatók úgy vélték, hogy "magányos" fotonok mégis képesek meghaladni a fény sebességét. Tu Seng-vang, aki hitt

Albert Einstein

igazában, véget vetett a vitának, megmérve a "magányos" fotonok végső sebességét, amelyet korábban senki sem határozott meg. "Eredményeink segítségével jobban megérthető a kvantuminformáció átadásának módja" - hangsúlyozta Tu Seng-vang.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.