Bulvár

205 méternyi kolbászt készítettek Tengelicen

205 méternyi kolbászt készítettek Tengelicen

2010. december 4., szombat
205 méternyi kolbászt készítettek Tengelicen

Az eddig Magyarországon töltött leghosszabb, összesen 205 méteres kolbászt készítették el szombaton a Tolna megyei Tengelicen, ahol ötödször rendeznek kolbásztöltő fesztivált. A hatalmas kolbász hivatalos magyar rekordnak számít.

Ötödször rendezik meg Tengelicen a kolbásztöltő és forraltborfesztivált, ahol állandó résztvevő Pámer László. Az ő ötlete nyomán fogtak hozzá, hogy megdöntsék az eddigi magyar rekordot, és elkészítsék az ország leghosszabb kolbászát. Hajnalban disznót vágtak, majd két hatalmas teknőben keverték meg a tölteléket 165 kg húsból. Pámer László elmondta az MTI-nek, hogy tengelici hagyomány szerint nem mérik a hozzávalókat, "ízre" készül a kolbász. A rekordkísérlet során körülbelül négy kilogramm sót, ugyanennyi paprikát, több mint másfél kilogramm fokhagymát és 30-40 dkg borsot használtak fel. Az eredeti terv az volt, hogy 150 méter hosszú kolbászt készítenek, de "elszámolták" magukat, ezért többször is gondoskodni kellett a sertésbél utánpótlásáról. Tizenkét ember több mint ötórányi, összehangolt munkája után temérdek kolbász kígyózott az egymás mellett sorakozó asztalokon. Sebestyén István, a magyarországi rekordok hitelesítője megmérte a kolbászt, dokumentálta a történteket. Ez követően elmondta az MTI-nek, hogy "az új magyar kolbászhosszúsági rekord" immár 205 méter. A korábbi rekordot 2004-ben Sándorfalván állították fel 133,5 méterrel. Az, hogy a világon van-e más hitelesített kolbászhosszúsági rekord, Sebestyén István nem tudta megmondani, de azt kiemelte, hogy szombaton hivatalos magyar rekord született Tengelicen. Gáncs István, Tengelic polgármestere arról számolt be az MTI-nek, hogy nagy sikere van a fesztiválnak. Ezúttal 46 csapat vesz részt a kolbásztöltő versenyben, zömmel helyiek, de érkeztek versenyzők és érdeklődők az ország számos pontjáról - hangsúlyozta. Az egésznapos rendezvényre, amelyet a tengelici sportcsarnokban és a körülötte felállított sátrakban tartanak, mintegy ezerötszáz vendég érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.