Bulvár

Negyedmázsa hagyma megpucolása 24 perc alatt

Negyedmázsa hagyma megpucolása 24 perc alatt

2010. szeptember 9., csütörtök
Negyedmázsa hagyma megpucolása 24 perc alatt

Huszonnégy perc alatt pucolt meg negyedmázsa hagymát a csütörtökön Makón rendezett hagymapucoló verseny leggyorsabb résztvevője; s a minőség alapján a tavalyi első hely után újra diadalmaskodó végső győztes, Petrovics Józsefné is harmincegy perc alatt végzett az egy ládányi könnyfakasztó zöldség megtisztításával.

Makón és a környező településeken sok embernek nyújt megélhetést a hagymapucolás, ezért a nemzetközi hagymafesztiválhoz kapcsolódóan minden évben versenyt is rendeznek. Az indulók feladata, hogy a 25 kiló vöröshagymát a lehető legrövidebb idő alatt, a legjobb minőségben és a lehető legkevesebb veszteséggel megpucolják. Az idei – a jubileumi 20. fesztivál alkalmából rendezett - megmérettetésen a legjobbak 10 százalékos veszteséggel szabadították meg héjától a hagymát, azaz a negyedmázsa alapanyagból több mint 22 kiló megpucolt hagyma lett. A versenyzők szerint a könnyfacsaró zöldség gyors megtisztításához a legfontosabb a kézügyesség, az éles kés és egy kemény fadarab, amellyel folyamatosan élezni lehet a pengét. A résztvevők elmondták, hagymapucolás közben nekik is potyognak a könnyeik, a titok azonban, az hogy nem szabad a szemet dörzsölni, csak pislogni kell, és így előbb-utóbb elmúlik a könnyezés.

Petrovics Józsefné

a verseny után az MTI-nek elárulta, négy évtizede, kilencéves korában kezdett hagymát pucolni, s minden esztendőben, amikor szezonja van, belefog - a külső szemlélőnek nem éppen könnyűnek látszó - munkába. Férjével egy nap alatt hat-hétmázsa hagymát is megpucolnak. A hagymatermesztésnek több évszázados hagyományai vannak Makón, a levéltári adatok alapján már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldséget a térségben. Az itteni hagyma az 1888-as brüsszeli világkiállításon különleges íz- és illatgazdagságával, és rendkívül magas szárazanyag-tartalmával világhírt vívott ki magának, és aranyérmet szerzett. A makói hagymát kedveltté tette a kereskedők előtt, hogy erős tömör héja miatt jól szállítható és hosszú ideig eltartható, s a kitűnő földnek, a bő tavaszi esőnek és a forró nyárnak köszönhetően vetélytársainál két-három héttel korábban érik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.