Bulvár

Több száz bográcsban rotyog a halászlé csütörtöktől

Több száz bográcsban rotyog a halászlé csütörtöktől

2010. augusztus 27., péntek
Több száz bográcsban rotyog a halászlé csütörtöktől

Újdonságként vízitaxi fogja szállítani a Tisza két partja között a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál vendégeit – hangzott el a hagyományosan szeptember első hétvégéjén megtartott rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. Az immár tizennegyedik halfesztivál első két napján ezer, míg szombaton 3500 literes óriásbográcsban fog készülni a hamisítatlan szegedi halászlé.

A csütörtökön kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál négy napjára összesen 200-220 ezer vendéget várnak – mondta

Kipper György

szervező a programokat ismertető sajtótájékoztatón pénteken. A csütörtök délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény harmadik napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százhuszonegy csapat nevezett, így az indulók száma akár rekordot is dönthet. A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet. Az elmúlt tizenegy évben mintegy félszázan vehették át az elismerést, s az azt jelképező gyémántszemű ezüsthallal, aranybográccsal és rubinberakással ékesített plakettet, s az idei nevezések alapján további két szakács – egyikük

Kondé Lajos

, a szegedi Dóm plébánosa – esélyes a cím elnyerésére. Az is fontos a szervezők szerint, hogy az utánpótlás-nevelés megoldott legyen, így idén segédeket rendelnek ki a legjobb mesterek mellé két intézményből. A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét, csütörtökön és pénteken ezer, szombaton és vasárnap pedig három és fél ezer literes alkalmatosságban fő majd a világhírű étel. A szegedi halléhez elengedhetetlen pirospaprikát egy boszorkány szállítja ejtőernyővel a helyszínre. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel és keszeggel várják az ínyenceket. A négynapos rendezvény alatt összesen csaknem kétszáz mázsa ízletes hal kerül a bográcsokba és serpenyőkbe a napfény városában. A fesztiválhoz kapcsolódóan kiállítás nyílik a hagyományos tiszai halászati eszközökből, a Somogyi-könyvtárban a halászathoz kapcsolódó kiadványokból, fotókból és muzeális szakácskönyvekből, horgász- és sárkányhajóversenyt, a Régi Hungária Szállóban szüreti borfesztivált rendeznek, a közönséget könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, tűzijáték és lézershow szórakoztatja majd. A gasztronómiai rendezvény egyik célja a kiváló minőségű alapanyagokból tradicionális receptek alapján helyben készített ételek népszerűsítése – mondta

Frank Sándor

Venesz-díjas mesterszakács. Amikor 1997-ben a Roosevelt téren a Juhász Gyula szobor körül megszervezték az első fesztivált, a szegediek évente átlagosan 2,4 kilogramm halat fogyasztottak, ma – részben a rendezvénynek köszönhetően – már húsz kilót – tette hozzá a szakember. Az idei rendezvény azért is lesz különleges a mesterszakács szerint, mert 2010 a Gasztronómiai Fesztiválok Éve is hazánkban, melynek programjai közé beillik a szegedi halünnep. A jövő csütörtökön kezdődő Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon a SZEGEDma.hu is részt vesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.