Sport

Evezés: Galambos Péter ezüstérmes a vb-n

Evezés: Galambos Péter ezüstérmes a vb-n

2012. augusztus 19., vasárnap
Evezés: Galambos Péter ezüstérmes a vb-n

A könnyűsúlyú egypárevezősök között érdekelt Galambos Péter ezüstérmet szerzett a szám vasárnapi döntőjében a bulgáriai Plovdivban zajló evezős-világbajnokságon, ahol az olimpiai műsorban nem szereplő számokban rendeznek versenyeket. A győzelem a címvédő dán Henrik Stephansené lett.

A Vác Városi Evezős Club két éve vb-bronzérmes sportolója - aki 25 évével a legidősebb volt a hatos fináléban - Stephansen és a tavalyi vb-n második olasz

Pietro Ruta

mellett egy-egy svájci, amerikai és osztrák riválissal küzdött meg a nemzetközi szövetség honlapjának tanúsága szerint.

Galambos

remek rajtot vett, 500 méternél ő vezetett, féltávnál azonban már a favorit dán állt az élen, s az amerikai

Andrew Campbell Jr.

is megelőzte a magyart. A 2000 méteres táv utolsó negyedéhez érkezve dán, amerikai, olasz volt a sorrend az élen, de Galambos ott volt a vezető trió nyakán, s a hajrában csapásról csapásra egyre feljebb kapaszkodott. Az izgalmas finis végén aztán Stephansen ért elsőként a célba, az amerikai és olasz riválisát lehajrázó magyar evezős pedig pályafutása legnagyobb sikerét aratva második lett. "A verseny eleje és vége nagyon jól sikerült. Örülök, hogy maradt energiám a hajrára, mert nagyon kemény küzdelem volt. A döntő előtt még állítottunk a hajómon, ez a húzás is nagyon jól sült el. Éremért jöttem a vb-re, és nagyon boldog vagyok az ezüsttel" - mondta a magyar versenyző, aki 2010-ben bronzérmes volt ugyanebben a kategóriában. Galambos Péter, aki

Rapcsák Károly

tanítványa, a magyar evezőssport történetének tizedik világbajnoki érmét szerezte.

Férfi könnyűsúlyú egypár

világbajnok:

Henrik Stephansen (Dánia) 6:56.41 p 2. GALAMBOS PÉTER 6:57.50 3. Andrew Campbell Jr. (Egyesült Államok) 6:57.88

A korábbi világbajnokságok magyar érmesei:

egypár: Ambrus Mariann egy ezüst (1975) és két bronz (1977, 1978), Sarlós Katalin egy bronz (1989) könnyűsúlyú egypár: Kokas Gergely egy bronz (1999), Galambos Péter egy bronz (2010) kétpár: Haller Ákos, Pető Tibor két arany (2001, 2002) könnyűsúlyú kétpár: Varga Tamás, Hirling Zsolt egy arany (2005)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.