Sport

Három nap száguldás nyolc keréken Rókuson

Három nap száguldás nyolc keréken Rókuson

2012. április 9., hétfő
Három nap száguldás nyolc keréken Rókuson

Április 13-15-én Európa-kupa sorozat állomása lesz Szeged, 12 országból több mint 250 versenyző érkezik a Tisza-partra. A sportág pedig: görkorcsolya.

Az esemény főszervezője a szegedi Tornádó-Team görkorcsolya egyesület, melynek vezetője,

Kéri Ferenc

elmondta, a görkorcsolyasport rohamléptekkel fejlődik, hiszen a tavalyi világbajnokságon például 64 ország vett részt, ezért az európai szövetség úgy gondolta, hogy még színvonalasabbá kell tenni a versenyeket. Ennek jegyében írták ki az Európa-kupa sorozatot két évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy a kisebb lélekszámú országokat is bevonják, így mindenkinek nagyobb lehetőséget biztosítva a fejlődésre. "Eredményeinkkel jogot szereztünk, hogy megpályázzuk a rendezést. Nagy erőkkel készülünk és számos támogatóval, hogy az április 13-15. közötti verseny igazi európai verseny legyen" - közölte Kéri Ferenc, hozzátéve, az egyesület nem annyira a felnőtt, inkább kadett és junior korcsoportokban számít jó eredményekre, e téren ugyanis tavaly is voltak tornádós első helyek az Európa-kupa versenyeken. "Összetett versenyben még nem tudtunk a legjobb hatba kerülni, de dobogós helyezéseket már sikerült szereznünk többször is" - közölte a csapatvezető, aki a

Kopilovic Eleonóra, Gardi Dominika, Sántha Blanka

és

Deák Dóra

alkotta kadettcsapattól számít a legkomolyabb eredményekre, míg a felnőtteknél

Fehér Zoltánnak

, a junioroknál pedig

Dékány Bencének

lehet erre esélye. De hogy is néz ki egy verseny a sportágban? "Rövid, közép és hosszú táv mellett ügyességi számokból áll a görkorcsolya, az atlétikához hasonlóan. Rövid távon egyénileg indítják a versenyzőket és az eredmények alapján osztják be a későbbi verseny mezőnyét. Közép és hosszú távon mindenki egyszerre indul, s mivel a pálya rövid, 160-250 méter közötti, kieséses rendszer van, minden körben búcsúzik meghatározott számú versenyző, s a végén a megmaradó öt között dőlnek el a helyezések" - tudtuk meg Kéri Ferenctől. Az edző elmondta, a tél folyamán a szabadtéri edzések csak a futásból álltak, ezt egészítette ki jégkorcsolyázás, illetve a tornateremben a görkorcsolyamozgást imitáló edzések, valamint a konditermi erőnléti edzések alkották a felkészülést. A jobb idő beköszöntével már ki lehetett gördülni a szabadba, nemcsak a kori kerekein, hanem a másik kiegészítő sportág, a kerékpár révén is. Az Európa-kupa sorozat 15-20 versenyből áll, ebből a legjobb 5 eredményt értékelik. Vannak A és B kategóriás versenyek, a legjobb öt A-s és egy 1 B-s verseny eredményét összeadják, ebből lesz egy pontszám, és a legjobb 8 helyezett pénzjutalmat kap. A szegedi verseny második lesz az idei sorozatban Bologna után, ahol legutóbb a tornádósok közül Deák Dóra félmaratoni távon elért 4. helyezése volt a legnagyobb magyar siker. A verseny a Szatymazi utcai görkorcsolyapályán lesz, ahol szülői segítséggel is folyamatosan szépült a pálya és környéke az elmúlt időszakban, új járda épült a pálya körül, maga a versenyfelület új borítást kapott, szivacsfal is körülveszi, "igazi európai szintű pálya lesz, európai szintű versenynek" - ahogy a tréner fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.