Sport

Dalmády Szandra: "Nagyon jó, összetartó csapat az Universitas"

Dalmády Szandra: "Nagyon jó, összetartó csapat az Universitas"

2011. július 20., szerda
Dalmády Szandra: "Nagyon jó, összetartó csapat az Universitas"

A bajnoki negyedik hellyel záruló évadot követően a Taylor&Nash Universitas Szeged női vízlabdásainál a visszatérő Lakó Gábor régi-új vezetőedző régi-új csapatát építi, melyben – mint előzőleg elmondta – csapatkapitányként számít a két évvel ezelőtti OB I/A gólkirálynőjére, az orvosi egyetemen egy hónap múlva államvizsgázó Dalmády Szandrára.

– A korábbi évekhez képest nagy változás történt tavaly: új, rendkívüli tapasztalattal rendelkező vezetőedző jött a csapathoz és két nagyon rutinos válogatott erősítette az Universitast. Milyen volt a szezon Godova Gáborral?

– Úgy érzem remek évet zártunk. Nagy előrelépés volt számunkra, hogy két olyan kiváló vízilabdázó erősítette sorainkat, mint

Drávucz Rita

és

Tóth Ildikó

, illetve a pekingi olimpián a válogatottal negyedik helyet elérő

Godova Gábor

irányította a csapatot. Az ő dolga nem volt könnyű, hiszen teljesen ismeretlen volt számára a csapat, csak a két válogatott játékost ismerte – akik pedig épp számunkra voltak teljesen idegenek – így nem volt könnyű úgy felépítenie a gárdát, hogy mindenki képességeit felmérje, kit, hol hasznosíthat jobban. A kitűzött célt, a négybe jutást sikerült elérni, két helyet léptünk előre a tabellán, ezért mindenféleképpen sikeres évet zártunk. A csapat is nagyon jól összeállt, épp ezért szomorú, hogy most más szerkezettel kell folytassuk. Godova Gábor szakmailag az egyik legelismertebb edző, óriási rutinnal, pályáján számos csapattal a háta mögött. Neki kellett legelőször beilleszkednie ebbe a közegbe, és lehetőségeihez mérten, amit lehetett kihozott az együttesből.

– Mi változik, most, hogy Lakó Gábor veszi vissza a kormányrúdat?

– Ezúttal annyiban változnak meg a dolgok, hogy a két meghatározó játékos távozásával az egyéni teljesítmények helyett a csapatmunka kerül jobban előtérbe. Talán még a tavalyinál is jobb lesz a csapat egységessége, részben épp amiatt, hogy visszatér

Lakó Gábor

a kispadra, aki nagyon jól ismeri az együttest. Ő egyébként is sokat tesz a fiatalok beépítéséért, s ebben benne van, hogy az utánpótlás is az ő irányítása alatt állt. Az nyilván nem reális elvárás, hogy a tavalyihoz hasonló erősségű Universitas vágjon neki a bajnokságnak novemberben. Azokra a fiatalokra számíthatunk, akik itt voltak és itt vannak, a saját utánpótlásból kell kinevelni a jövő Drávucz Ritáit.

– Hogyan alakulhat át a csapat szerkezete?

– Úgy gondolom, hasonló szerkezetű csapat lesz, mint amikor két évvel ezelőtt elindultunk az OB I/A-ban. Akkor azt lehetett megfigyelni, hogy ősszel kezdett összeállni, tavaszra pedig nagyon egységessé vált a csapat, s mindazok, aki először kerültek az élvonalba, az első évben nagyon sokat fejlődtek. Az elmúlt szezonban részben a más felfogásban összetett csapat, részben a nehezebb ellenfelek ellen bevethető sztárigazolások miatt ezek a lányok kevesebb lehetőséghez jutottak. Most újra be kell építeni ezeket a játékosokat, és nagyon bízom benne, hogy a

Lengyel

lányok,

Árkosy Lilla, Miklós Dóra

– többük utánpótlás-válogatott – számára ez az év több lehetőséget fog adni. Emiatt fejlődésük szempontjából ők jobb szezonra számíthatnak a tavalyinál, dacára annak, hogy a csapat reális célkitűzése a hatcsapatos felsőházba kerülés lehet. A középmezőny, egy ennyire fiatal, kétéves élvonalbeli tapasztalattal bíró csapat esetén, úgy vélem, nem egy rossz teljesítmény.

– Novemberben rajtol a bajnokság, hosszú felkészülés vár az Universitasra…

– Július 25-én kezdünk neki a munkának, szerencsére hosszabb időszak áll rendelkezésünkre a bajnoki rajtig. Az egriekkel nagyon jó a kapcsolatunk, megyünk is hozzájuk felkészülési tornára, de jó lenne, ha idén is lebonyolítanának egy szegedi rendezésű női vízilabdatornát, ahogyan az elmúlt két alakalommal a Taylor&Nash Kupa is megrendezésre került. Persze, nagy kérdés, hogy az anyagi tényezők mennyire szólnak ebbe bele, de Lakó Gábor ilyen téren mindenféle lehetőséget keres és talál is. Hogy megfelelően felkészüljünk, annyira nem is baj a kései kezdés, de már mindenki nagyon várja, hogy vízbe szálljon, pontosan a játéklehetőség miatt. Nagyon jó, összetartó társaság az Universitas Szeged.

– Javában zajlik Sanghajban a világbajnokság. Bizonyára figyelemmel követi a magyar válogatott, valamint a tavalyi csapattársak szereplését…

– Igen, legutóbb az

Egyesült Államok elleni mérkőzést

néztem. Nehéz bármit is mondani róla, sajnos a címvédő kicsit nagy falat a mieinknek, de a még nem teljesen érett össze az alakulat. Bízom benne, hogy jobb lesz a folytatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.