Sport

Gyászol a Szeviép ellenfele, kivégezték a tulajdonost

Gyászol a Szeviép ellenfele, kivégezték a tulajdonost

2009. november 2., hétfő
Gyászol a Szeviép ellenfele, kivégezték a tulajdonost

Ismeretlen tettesek a nyílt utcán lelőtték Sabtaj von Kalmanovicsot, a Rátgéber László vezetőedzőt múlt héten menesztő Szpartak Moszkva női kosárlabdaklub tulajdonosát.

A Szovjetszkij Szport hétfői internetes kiadása szerint a milliárdos autója a fővárosban megállt egy lámpánál, amikor tüzet nyitottak rá. Az üzletember a helyszínen életét vesztette, míg sofőrje súlyosan megsérült a merényletben. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőket, akik egy hazai gyártmányú kocsival menekültek el a helyszínről. A litván, orosz és izraeli állampolgársággal is rendelkezett

Kalmanovics

irányításával a Szpartak sorozatban három Euroliga-aranyérmet nyert, míg 2005-ben a Szamarát vezette diadalra. „Teljesen sokkolt a hír, alig tudok megszólalni - nyilatkozta az MTI-nek

Rátgéber László

- Velem mindvégig csak jót tett, jó szívvel emlékezem rá. Hihetetlen." A gyilkosság a Novogyevicsij-kolostor melletti egyik utcában történt kora délután. A tettesek - vélhetően két személy - egy Lada gépkocsin elmenekültek. Az ügyészség bérgyilkosságot feltételez, s nem zárja ki, hogy a történtek Kalmanovicsnak a Szpartak női kosárlabda klub elnökeként kifejtett tevékenységével függ össze. „Elképzelhető, hogy a Szpartak kosárlabdacsapatával kapcsolatos ügyek is szerepet játszhattak Kalmanovics meggyilkolásában" – mondta a nyomozócsoport vezetője a RIA Novoszti hírügynökségnek, aki azt is elmondta, az üzletember húsz lövést kapott. Az 1949-ben született Kalmanovics ismert, színes egyéniség volt. A Szovjetunióból 1971-ben Izraelbe vándorolt ki családjával, a jeruzsálemi egyetemen szerzett diplomát, majd kereskedelmi és építőipari tevékenységbe fogott. Később, 1993-94-ben Ioszif Kobzonnal, az üzletemberként is ismert híres énekessel közösen alapított több céget Oroszországban. Kalmanovics sikeres mecénásként és producerként is ismert volt: ő szervezte egyebek között Michael Jackson, Tom Jones, Liza Minnelli és José Carreras oroszországi turnéit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.