Politika

Szijjártó Péter: szövetségre lépünk Panamával a világ blokkosodása ellen

Szijjártó Péter: szövetségre lépünk Panamával a világ blokkosodása ellen

2024. április 16., kedd
Szijjártó Péter: szövetségre lépünk Panamával a világ blokkosodása ellen

Magyarország szövetségre lép a világ újbóli blokkosodásában ellenérdekelt közép-amerikai államokkal, köztük Panamával, amely hazánkhoz hasonlóan a keleti és a nyugati világ találkozási pontjaként működik - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Panamavárosban.

 

A tárcavezető leszögezte, hogy napjainkban a világ számos pontján zajlanak olyan események, amelyek akár önmagukban is fenyegetést jelentenek a globális biztonságra, összeadódva pedig még inkább.

És sajnos ebben a globális biztonsági fenyegetettségben a világ rohamléptekkel halad abba az irányba, hogy újra blokkokra szakadjon

- figyelmeztetett, emlékeztetve arra, hogy ezen Magyarország mindig csak veszített, a kommunista diktatúra alatt például negyven évet.

Ezért mi nem akarjuk, hogy a világ újra blokkokra szakadjon. És nem csupán Európában, hanem a világ számos pontján, így annak a hozzánk képest másik oldalán, Közép-Amerikában is számos olyan ország van, amelynek kifejezetten káros volna, ha a világot újra blokkokra szabdalnák fel

- hangsúlyozta.

Mi most ezekkel az országokkal lépünk szövetségre. Szövetséget építünk a közép-amerikai államokkal, amelyek kifejezetten ellenérdekeltek a világ blokkosodásában, s kifejezetten abban érdekeltek, hogy a világtörténelem elkövetkezendő időszaka az összeköttetésekről és a világkereskedelem szabadságáról szóljon

- tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a kormány az elmúlt években sokat dolgozott a versenyképesség javításán, amelynek nyomán a világ egyik legnyitottabb gazdaságának számító Magyarország mostanra a világranglista 33. helyére került fel az exportteljesítmény vonatkozásában, ami a bruttó hazai termék (GDP) 85 százalékának felel meg.

Ezért nekünk alapvető érdekünk a világkereskedelem, a világgazdaság szabadsága. Mi Kelet és Nyugat találkozási pontja vagyunk Európában, és ugyanígy, a közép-amerikai országok közül is többen a keleti és a nyugati világ összekötő pontjaként működnek

- mondta.

Erre Panamát kiváló példának nevezte, aláhúzva, hogy a Panama-csatorna fenntartása alapvető érdek a világkereskedelem akadálymentessége szempontjából, anélkül az egész világgazdaság nagyon nehéz helyzetbe kerülne, ugyanis itt halad át a kelet-nyugati áruforgalom egy jelentős része.

Ezért Panama is abban érdekelt, hogy a világkereskedelem szabad maradjon, Panama is ellenérdekelt a világ blokkosodásában

- tette hozzá.

Majd kifejtette, hogy a blokkosodás megakadályozásához békére és szoros kereskedelmi kapcsolatokra van szükség. "Ezért Panamával együtt szorgalmazzuk a biztonsági típusú konfliktusok békés rendezését és a világkereskedelem akadálytalanságának fenntartását" - jelentette ki.

A miniszter tudatta, hogy hamarosan végső fázisába kerül az Európai Unió és hat közép-amerikai ország társulási megállapodása, így annak a végrehajtása már a soros magyar elnökségre fog maradni.

Aláhúzta: a kormány azon fog dolgozni, hogy minél szorosabb legyen az együttműködés az európai és a közép-európai országok között a világ újbóli blokkosodásának elkerülése, a szabad világkereskedelem megőrzése érdekében.

Bár Magyarország és Panama között majd tízezer kilométernyi távolság van, mégis egy a célunk, ezért szövetséget kötöttünk annak érdekében, hogy közösen érveljünk a béke mellett, és hogy a következő időszak az összeköttetésekről szóljon, ne a világ blokkosodásáról

- közölte.

Végül rámutatott, hogy évente tíz panamai hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és nagy a túljelentkezés.

Emellett igen keresettek az országban a fejlett hazai vízgazdálkodási, mezőgazdasági, hulladékkezelési és gyógyszergyártási technológiák, így több magyar vállalat is megjelenhet a helyi piacon, ami rendkívül jó ugródeszka lehet a térségbeli terjeszkedéshez is - tájékoztatott.

Szijjártó Péter kedden megkezdett közép-amerikai körútja első állomásán Panama külügyminiszterével és kereskedelmi miniszterével, illetve Panamaváros érsekével is tárgyalni fog.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.