Politika

Cseh Katalin olyat csinált, amit Szegeden is tanítani fognak

Cseh Katalin olyat csinált, amit Szegeden is tanítani fognak

Kibédi Péter
2023. december 14., csütörtök
Fotó: Horváth Péter Gyula
Cseh Katalin olyat csinált, amit Szegeden is tanítani fognak

Megbukott a Momentum magyar ellenes hadjárata, most átálltak túloldalra és magukénak érzik a kormányoldal sikerét.

Cseh Katalin és Donáth Anna öt év alatt többet ártott Magyarországnak, mint amennyit használt (Fotó: Horváth Péter Gyula)

 

Ahol lehet, ott akadályozta a hazai és európai baloldal, hogy hazánk hozzájusson az uniós forrásokhoz. A Magyarországnak járó eurómilliárdok blokkolásának egyik élharcosa a Momentum Ep-képviselője Cseh Katalin volt, aki mindent megtett azért, hogy lehetőleg ne érkezzen pénz országba. Ezzel, ahogy a többi baloldali pártnak, "csupán" annyi célja volt, hogy büntesse a magyar embereket, mert azok többsége 2010 óta nem ül fel a baloldali maszlagak és a választásokon Orbán Viktor politikáját támogatják. 

Ehhez képest most a Cseh Katalin büszkén számolt be arról, sikerült kemény munkával elérniük, hogy a kohéziós támogatást hazánk is megkaphassa.

Bejegyzésében leírja, arra is büszke, hogy a munkájuknak hála sokkal komolyabb a kontroll az uniós pénzek felett. Cseh Katalin ugyanakkor megnyugtat, a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy több uniós forrás érkezhessen az országba. 

Tudjuk, a munkánk nem ért ezzel véget, Magyarország még mindig messze nem jogállam, de meggyőződésünk, hogy további reformok is kikényszeríthetők a magyar kormánytól, amellyel ha kis lépésenként is, de egy európaibb országgá válhatunk.

 És azon dolgozunk továbbra is, hogy még több uniós forrás érkezhessen az országba a kormányt megkerülve, közvetlenül az Uniótól – jelezte hívei felé.

 

Semmi köze a sikerhez

 

Cseh Katalin valóban sokat tett az elmúlt hónapokban, hiszen minden lehetséges eszközt és felületet megragadott azért, hogy Magyarországot lejárassa és hazánknak járó uniós forrásokat ne folyósítsák. Emlékezhetünk, az Európai Bizottság (EB) az elmúlt hónapokban bizonyos „mérföldkövek” teljesítéséhez kötötte a Magyarországnak járó uniós források folyósítását.

Az EP-képviselő nem pihent, még a nemzeti ünnepeinken sem, október 23-án például közös sajtótájékoztatót tartott a Magyarországot olykor napi tíz–húsz bejegyzésben kritizáló Daniel Freund, a szocialista holland Thijs Reuten, a néppárti Petri Sarvamaa társaságában, ahol arról győzködték a brüsszeli döntéshozókat, ne adják oda a minket illető pénzt. Cseh Katalin akkor úgy fogalmazott,

a bizottságnak nem szabad engedni a zsarolónak, vagyis lényegében amellett állt ki, hogy Magyarország ne kapja meg a neki jogosan járó uniós forrásokat.

Klasszikus baloldali módszer

 

Nem egyedi, amit Cseh Katalin csinál. A magyar baloldalon évtizedes hagyománya van annak, hogy egy, a kormány által elindított projekt megvalósulása ellen mindent megtesznek, vadul, legtöbbször minden valós érv és ok nélkül. Pusztán csak mert az a kormányhoz köthető. 

Amikor mindezek ellenére a kormány sikerrel befejezi ezeket a projekteket és az érezhetően hasznos, jó és még tetszik is a magyar embereknek, akkor gyorsan átállnak a túloldalra és úgy próbálják beállítani, mintha az a saját sikerük lenne az.

Szegeden is rendszerese alkalmazzák

Szegeden sem ismeretlen a módszer. Legutóbb például egy országos programot adtak el már másodszor úgy, mintha a szegedi városvezetés nagy projektje lenne. Az emlékezetes LED izzócsere program minden pillanatát sajátként adta el az önkormányzat. 

Tucatnyi olyan projekt volt, ami kormányzati, vagy a kormányzat által támogatott és összehozott EU projekt mögé álltak be és villogtak úgy, mintha az saját lenne.

Persze, ha valamiből kimaradnak, nem kapnak lehetőséget a villogásra, akkor az hiába jó az a szegedieknek, mindent megtesznek, hogy rossz fény vetüljön a projektre. Ilyen volt legutóbb a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása és átadása.

De azt amit Cseh Katalin csinált, azt bármelyik feketeöves baloldali politikus megirigyelheti. Szegeden pedig lehet tanítani fogják a baloldalon a módszert.

 

Átállt, majd vissza

 

A Magyarország ellen kampányoló politikus a folyósításról szóló hírek megjelenése után a Renew liberális csoport közleményéhez csatlakozott, amelyben úgy fogalmaznak: 

A magyar kormánynak nyújtott uniós források kifizetéséről szóló döntés aggályokat vetne fel az Európai Bizottság jogállamiság fenntartása iránti elkötelezettségével kapcsolatban.

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.