Meteor

Megindult a bagolyinvázió a Dél-Alföldön

Megindult a bagolyinvázió a Dél-Alföldön

2022. december 27., kedd
Megindult a bagolyinvázió a Dél-Alföldön

A hideg évszak beköszöntével az erdei fülesbaglyok is lassan beköltöznek a lakott településekre - tájékoztatottróla a Körös-Maros Nemzeti Park.

Mint írják, Magyarországon az erdei fülesbagoly a leggyakoribb bagolyfaj. Nem épít saját fészket, hanem más ragadozó madarak, esetleg varjak fészkét foglalja el.A téli idő beálltával csapatokba verődnek és beköltöznek a lakott településekre.

Kiemelik, ilyenkor jelentősen felszaporodik a számuk az északi tájakról érkező társaikkal, hazánkban Kisújszállást és Túrkevét tartják a „baglyok fővárosának” ugyanis itt telente akár ezer erdei fülesbagoly is tartózkodik.

Ebben az időszakban kevés a határban táplálékul szolgáló rágcsáló, a a városokban, falvakban viszont jóval nagyobb számban találnak patkányokat és egereket - írják. A KMNPI Makói Tájegységén belül szintén több településen jellemző a telelő erdei fülesbaglyok jelenléte.

A legnagyobb számban Kübekháza örökzöldjein csoportosulnak.

Népes erdei fülesbagoly csapatok bújnak meg Orosházán, Gyopárosfürdőn, Szentesen és Hódmezővásárhelyen is. A csapatok egészen a tél végéig, március elejéig együtt maradnak, majd párokra bomlanak és költésbe kezdenek. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az utóbbi években egyre több pár a telelést követően is a településeken marad.

Kiemelik, amennyiben az időjárás zordabbra fordul, akkor valószínűleg még több erdei fülesbagoly húzódik majd be a településekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.