Kultúra

Zsigmond Vilmos- a legendás operatőr aki, mindvégig ízig-vérig szegedinek vallotta magát

Zsigmond Vilmos- a legendás operatőr aki, mindvégig ízig-vérig szegedinek vallotta magát

2023. október 22., vasárnap
Zsigmond Vilmos- a legendás operatőr aki, mindvégig ízig-vérig szegedinek vallotta magát

Ahogy azt már megírtuk idén is megrendezik a Zsigmond Vilmos filmfesztivált Szegeden, ami jövő héten kedden indul és egészen vasárnapig tart, ennek apropóján egy portré cikkel emlékezünk meg a legendás szegedi operatőrről.

7 éve hunyt el Zsigmond Vilmos a magyar filmkészítés és filmszakma egyik legnagyobb alakja. Ő egy olyan személy, aki nem csak a hazai, hanem az egyetemes filmtörténelembe is örökre beírta magát. A legendás és világhírű operatőr mindig is kötődött Szeged városához, amit nagyon jól bizonyít az is, hogy amikor a CNN gasztronómiai csoportjának forgatócsoportját elhozta Budapestre, akkor azt mondta nekik, hogy le kell jönniük Szegedre is, mert mindenképp meg kell kóstolniuk a szegedi halászlevet, anélkül nem hagyhatják el ezt az országot. PORTRÉ

Zsigmond Vilmos 1930-ban született Szegeden. Ezt követően 1948-ban érettségizett a Piarista Gimnáziumban. A világhírű operatőr, aki olyan rendező óriásokkal dolgozhatott együtt, mit Steven Spielberg Tisza-parti gyerekként hódította meg Hollywoodot. Édesapja fényképezőgépével fedezte fel a fotózás művészetet, hogy aztán életre szóló, elkötelezett híve legyen a színeknek, fényeknek és árnyékoknak.  A Szegedi Kenderfonógyárban 1951-ig dolgozott, ezután pedig felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Illés György tanítványaként 1956-ban szerzett operatőri diplomát.

Fotó: kultúra.hu

Pályakezdőként az 1956-os forradalom alatt, társaival folyamatosan filmezte az utcákon zajló eseményeket. A forradalom után pedig elhagyta az országot. Az eredetileg tervezett külföldi tanulmányútból egy hosszú évtizedekig tartó kényszerű emigráció lett. Az Egyesült Államokban hozzá látott filmes pályájának az újjáépítéséhez. Tablóképeket fotózott és filmlaborban is dolgozott, de emellett dokumentumfilmekben, és reklámfilmekben is kapott feladatot. Rövid időn belül nevet szerzett magának Hollywoodban, ahol igen hamar legnagyobb sztárokkal kezdett el együtt dolgozni. Ő fotografálta Robert Altman, Martin Scorsese, valmint Richard Donner híres mozijait is. 

Fotó: Filmtett

A hetvenes évek amerikai újhullámos realista filmjei mellett a sci-fi időszakból is kivette a részét, amikor Steven Spielberg a Harmadik típusú találkozások, a fényképezéséhez kérte fel. Nagy áttörés volt a karrierjében Michael Cimino Szarvasvadász című kultuszfilmje, amelynek a bámulatos képi világát neki köszönhetjük. Munkáját az Angol Filmakadémia operatőri díjjal jutalmazta. A Steven Spielberggel való közös munkájáért pedig 1977-ben Oscar-díjat kapott. Magyarországon három filmet forgatott. Speciális világítási technikája, kiforrott fényképezési stílusa ellenére mindig azt vallotta, hogy az operatőrnek rendező és a forgatókönyv kívánalmainak kell alárendelnie magát, de az alkotás tökéletességét ő csak fényben mérheti. Rendszeresen visszajárt Magyarországra, és ha tehette mindig meglátogatta Szegeden élő rokonait és régi ismerőseit.

2004-ben még életében Szeged város díszpolgára lett. Díszpolgárrá avatásakor alsóvárosi szülőházánál Solymos László alpolgármester ismertette életének fontosabb eseményei, méltatta munkásságát. Ezt követően pedig az operatőr 2005-ben Belvárosi mozi legnagyobb vetítőtermének a névadója lett. A művész mindig is nagyon büszke volt arra, hogy az ő nevet viseli a város legrégebbi mozijának nagyterme.

Fotó: zsigmondvilmosfilmfest.com

A legendás operatőr 2016-ban hunyt el és még ugyanebben az évben a szegedi Alsóvárosban lévő szülőházánál felavatták emléktábláját. Viszont ennél sokkal több is történt, akkor megszületett az ötlet, hogy Zsigmond Vilmosról elnevezett filmfesztivált alapítsanak a városban. Ez pedig meg is történt azóta minden évben megrendezik Szegeden a Zsigmond Vilmos filmfesztivált.

Fotó: Fesztiválportál

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.