Kultúra

Nagy Imre óráját és John Lennon nyakkendőjét is kiállítják a Fekete Házban

Nagy Imre óráját és John Lennon nyakkendőjét is kiállítják a Fekete Házban

2023. május 9., kedd
Nagy Imre óráját és John Lennon nyakkendőjét is kiállítják a Fekete Házban

Hetedhét Hungarikon címmel nyílik új kiállítás a szegedi Fekete házban - írja közleményében az intézmény. A tárlaton legendás színészek, zenészek, sportolók, történelmi személyiségek tárgyait láthatják az érdeklődők: megjelenik Nagy Imre órája, a 6-3-as mérkőzés bírói sípja vagy John Lennon nyakkendője. A tárgyakat kortárs képzőművészek öntötték új formába.

A hazai ikonikus személyiségek között találunk színészeket, sportolókat, írókat, zenészeket, képzőművészeket és fontos történelmi alakokat is. A látogatók megnézhetik például Nagy Imre óráját, Rákosi Mátyás írógépét, egy darabot a berlini falból és egy szögesdrót-részt a vasfüggönyből. Kiállítják Szabó István csapóját, Karády Katalin kiskanalait, Nemes Jeles László „Oscar-díjas” csokornyakkendőjét és Kertész Imre kalapját is – mindezt képzőművészeti alkotásként.

A magyar legendák mellett külföldi hírességek, így például John Lennon, Tony Curtis vagy Niki Lauda személyes tárgyaival is találkozhatunk.

Újragondolt formában találkozhatnak a látogatók Cseh Tamás magnójával, Geszti Péter dalszövegével, Örkény zsebórájával, Esterházy Péter szemüvegével. Szintén képzőművészeti alkotásként mutatják be Farkas Bertalan relikviáit, Cseh László szemüvegét, Benedek Tibor köpenyét, Papp László boxkesztyűjét. Kiállítják azt a sípot is, melyet a legendás 6-3-as mérkőzésen használtak, emellett Puskás cipőjét és Grosics mezét is. Az alkotások Kárpáti Tamás gyűjteményéből érkeznek, melyet május 10-től december 31-ig láthat a közönség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.