Kultúra

Fejlesztik az Ópusztaszeri Emlékparkot

Fejlesztik az Ópusztaszeri Emlékparkot

2023. március 24., péntek
Fejlesztik az Ópusztaszeri Emlékparkot

Javában zajlanak a munkálatok a Feszty-körképnek otthont adó Rotunda épületében. A fejlesztést sajtónyilvános esemény keretében mutatták be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A projekt az Európai Unió támogatásával, 1 milliárd forint támogatási összegből valósul meg, várhatóan októberig.

A Rotunda korszerűsítése időszerű volt, hiszen jelenleg is az 1980-as években kialakított, igen magas energiafelhasználású hűtő-fűtő rendszer volt még használatban. A projekt keretében minden megváltozik, és a mai modern elvárásoknak megfelelő: automatizált, energiatakarékos és megújuló energiát használó rendszer kerül kialakításra - írja az Emlékpark közleményében.

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a beruházást, mely az Emlékpark életében kiemelt jelentőséggel bír, több éves előkészítői munka előzte meg. Jablonkai László, a kivitelező cég, a HungaroSun Bt. ügyvezetője részletesen bemutatta a beruházás fő elemeit, és kiemelt mérföldköveit. A fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi földgáz felhasználás teljes mértékben kiváltásra kerül. Az épület klimatizálását geotermikus-, valamint napenergia felhasználására épülő új, modern rendszer biztosítja. Emellett megvalósul a nyílászárók, a szellőztető gépek és a kiállítóterekben található hőleadók cseréje, a homlokzat szigetelése, a világítás korszerűsítése, valamint a gépház is teljes mértékben megújul, a homlokzat pedig madárvédelmet is kap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.