Kultúra

A Rákóczi-szabadságharcot eleveníti meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A Rákóczi-szabadságharcot eleveníti meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2022. március 25., péntek
A Rákóczi-szabadságharcot eleveníti meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A szegedi Móra Ferenc Múzeumból is kölcsönöztek műtárgyakat a Rákóczi-szabadságharcról, és annak koráról szóló néprajzi kiállításra az emlékparkba.

Az intézmény célja az, hogy a magyar történelem valamely kalandos korszakát mutassák be, és állítsanak annak emléket, így minden szezon kezdetén új időszaki kiállítással várják a látogatókat Ópusztaszerre. II Rákóczi Ferenc születésének évfordulója vasárnap lesz, azért esett a választás most rá, és korára.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója nyitotta meg a kiállítást, és július 30-ig lesz megtekinthető. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a tárlat különlegessége egy, a 18. század elejének hadviselését, fegyvernemeit bemutató 1:72-es méretarányú, több mint 300 figurát felvonultató dioráma, és az ónodi országgyűlés eredeti jegyzőkönyve, Rákóczi aláírásával és pecsétjével. Emellett az érdeklődők megismerkedhetnek a lőporkészítés korabeli módszereivel is.

A 18. század elejének hadviselését, fegyvernemeit bemutató 1:72-es méretarányú, több mint 300 figurát felvonultató dioráma

A kiállítás részét képezik még egyéb tárgyak is: eredeti kuruc állami pénzérmék, korabeli lőportartó, szablyák, a rác katonaság által használt balkáni puskák, nyergek, és különleges kerámiatárgyak is. Két francia nyelvű, a szabadságharcról szóló kötetet is kiállítottak, amelyeket 1707-ben Kassán nyomtattak. Ezek a különlegességek a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának gyűjteményéből származnak.

A teljes tárlathoz kapcsolódó műtárgyakat a Hadtörténeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a szentesi Koszta József Múzeum, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület kölcsönözte az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparknak.

Borítókép: Karnok Csaba (delmagyar.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.