Kultúra

Történeti látványtárat alakítanak ki a szegedi várban

Történeti látványtárat alakítanak ki a szegedi várban

2021. május 11., kedd
Történeti látványtárat alakítanak ki a szegedi várban

Történeti látványtárat alakítanak ki a Vármúzeum emeleti terében. A Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó kiállítóhelyen a szegedi helytörténeti gyűjtemény műtárgyait fogják bemutatni.

A pályázati forrásból megvalósuló projekt 2018-ban indult: ebben az első szakaszban a Vár emeleti terét műtárgyvédelmi szempontból fejlesztették klímatechnikai, szellőzési és árnyékolórendszer kialakításával. A mostani, második ütemben elkészültek azok a szekrények, melyekben a műtárgyakat bemutatják, illetve egy terminált is beszereztek, melyen a műtárgyakkal kapcsolatos részletes információkat lehet megismerni egy gyűjteményi adatbázis segítségével.

A látványtár szekrényeiben különböző katonai tárgyakat, fegyvereket, ötvösműveket, pecsétnyomókat, Köves L. Imre-féle porcelánokat, korsókat, Csúry óraszerkezeteket is elhelyeznek.

A látványtárat a Vármúzeum újranyitása után először a kutatók vehetik igénybe, majd a tervek szerint a Múzeumok Őszi Éjszakáján mutatják be a nagyközönségnek.

A Vármúzeum állandó, Szeged történetét bemutató kiállítása viszont folyamatosan látogatható: május 7-én nyitotta meg újra kapuit az intézmény a tavaly novemberi, pandémia miatti bezárás után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.