Kultúra

Online rendezik meg a szegedi gitárfesztivált

Online rendezik meg a szegedi gitárfesztivált

2020. október 15., csütörtök
Online rendezik meg a szegedi gitárfesztivált

Magyarország legrégebbi és legjelentősebb gitáreseményét Pavlovits Dávid hívta életre 1999-ben. Az idei fesztivált eredetileg tavasszal rendezték volna meg, és abban a reményben halasztották őszre, hogy ekkor közönség előtt játszhatnak a világ minden tájáról Szegedre érkező művészek, a járványhelyzet ezt azonban nem teszi lehetővé.

A fesztivál programját úgy állították össze, hogy az egyaránt megfeleljen a szakmai publikumnak és a gitárzenét kedvelő, szórakozni vágyó közönségnek. A fellépők műsorában felcsendülnek klasszikus művek éppúgy, mint finger style, pop vagy flamenco darabok.

A csütörtöki nyitókoncertet a lengyel Mateusz Kowalski és az argentin Agustin Nazzetta adja. Péntek este a jelenleg Londonban élő bolgár Pavel Ralevt és a Szegeden végzett Cserenyec Dórát hallhatja a közönség, szombaton a szlovén Maja Kralj és a dán Jonas Egholm koncertezik, a vasárnapi gála fellépői pedig az olasz Nino D'Amico és a francia Judicael Perroy lesznek.

Már hagyomány, hogy a fesztiválhoz kapcsolódva a fiatal tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget kínáló versenyeket szerveznek. A kezdőktől és a középfokú tanulmányokat folytató korosztályig meghirdetett ifjúsági seregszemle és a feltörekvő csillagokat felvonultató Szeged IGF Nemzetközi Gitárverseny legjobbjait is a világhálón láthatja a közönség.

A rendezvény nemcsak szórakozást nyújt a hangszer szerelmeseinek, hanem interaktív gitároktatást is kínál a növendékeknek, akik elismert zenészektől tanulhatnak a szintén online megszervezett mesterkurzusokon.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.