Kultúra

Világsztárok is felfigyeltek már a szegedi karikaturistára

Világsztárok is felfigyeltek már a szegedi karikaturistára

2018. június 3., vasárnap
Világsztárok is felfigyeltek már a szegedi karikaturistára

A szegedi Hudi Dániel karikatúráiból szombaton nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agorában. A művész arról is beszélt nekünk, hogy mit figyel meg egy arcon.

Dániel a művészi bizonytalanságot a körülötte élőknek köszönhetően győzi le. A családja, volt rajz tanára, Nagy László, és nem utolsó sorban Süli Róbert, a MOL-Pick Szeged sajtófőnöke is támogatja abban, hogy a rajzolással és alkotással kapcsolatos álmait elérhesse.

Dani néhány rajza inkább portré, mint karikatúra. Fotó: Kovács Ferenc

Témájának nem véletlenül választotta a sportolókat. Magát a sportot és azon belül a kézilabdát is szereti, illetve szegediként természetesen a csapatnak is nagy szurkolója. Egy-egy karikatúra megrajzolásakor az arcok különlegességeire figyel, de ha hozzá közel álló személyt rajzol, akkor finomabban bánik a ceruzával.

„Ügyelek arra, hogy a karikatúra nálam ne egy gúnyrajz legyen, hanem sokkal inkább egy humoros alkotás”

– hangsúlyozta a karikaturista. Dani nem szeretné, ha bárki is megsértődne a rajzait látva, ezért is említette meg, hogy képein nem gúnyolódik senkin, illetve azokat csak kellő humorérzékkel tudjuk igazán értékelni. Bár külföldi sztárok közül már a Torrente filmek főszereplőjét is megrajzolta, akinek rokonai a rajz után még saját magukról is rendeltek tőle karikatúrákat, mégsem emelné ki azokat a rajzokat a többi közül, mert számára a magyar hírességektől is ugyanolyan megtisztelő egy-egy megrendelés.

A MOL-Pick Szeged utánpótlás csapatának néhány fiatal játékosa is ellátogatott a kiállításra. Fotó: Kovács Ferenc

Példának említette Reviczky Gábort, de ahogyan ő is mondta, akár a MOL-Pick Szeged csapatról készített összes portrét megemlíthetné, ha arról van szó, hogy melyik alkotására a legbüszkébb. Dani fő célja, hogy újságoknak, leginkább sportújságoknál dolgozzon, úgy, hogy közben a rajz iránti szenvedélyének is hódolhasson munkája kapcsán.

„Rengeteget kell gyakorolni, és sose szabad feladni. A legfontosabb viszont az, hogy az ember higgyen önmagában”

– tanácsolja azoknak, akik rajzolással akarnak foglalkozni.

Az Agóra vezetője örült neki, hogy ilyen sokan voltak kíváncsiak a fiatal művész munkáira. Fotó: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.