Kultúra

Kiss Annáé a 2015-ös Tiszatáj-díj

Kiss Annáé a 2015-ös Tiszatáj-díj

2015. december 9., szerda
Kiss Annáé a 2015-ös Tiszatáj-díj
DSC_8883_a

A Tiszatáj folyóirat szerkesztősége és vele egyetértésben a lap fenntartásáért felelős kuratórium a Tiszatáj-díjat 2015-ben Kiss Anna költőnek adományozta. A szerkesztőség 1992 óta, néhány alkalmat kihagyva, évente választ díjazottat a folyóirathoz kapcsolódó szerzők köréből. A korábbi évek díjazottjai között találjuk többek között Ágh Istvánt, Baka Istvánt, Grendel Lajost, Kovács András Ferencet, Sütő Andrást, Tandori Dezsőt, Térey Jánost, Tornai Józsefet, valamint a múlt héten elhunyt Juhász Ferenc költőt is.

Az idei díjazott,

Kiss Anna

, a díjat átadó kuratórium indoklása szerint évtizedek óta példás konoksággal létrehozott és a Tiszatáj lapjain is rendszeresen közölt életművében a múlt jelzései iránti fogékonyságáról, a népi kultúra formateremtő erejének megfigyeléséről és mindennek a kortárs irodalom nyelvén megmutatkozó termékenyítő hatásáról tesz tanúbizonyságot. Kiss Anna 1971-ben megjelent első kötetétől (Fabábu) olyan „képviseleti” lírát művel, mely minden küldetéses közvetlenségtől eltávolodva, egyedül a nyelv kultúrafenntartó hatalmában bízva rögzíti megpillantott – olykor, nem ritkán – megálmodott kisvilágait. Költészetének évtizedekben mérhető, rendkívül eredeti vándorútja a szó „háziasított” természetétől annak nomád valóságáig vezet vissza, legutóbbi köteteiben pedig egy olyan elérhetetlen őshaza vonzását követi, mely a versek imaginárius tereként, a megszólalás tágas övezeteként képes magába foglalni Kiss Anna megannyi hangját és történetét. Új hagyományt indítva – a Tiszatáj-díj házhoz jön címszóval – a Tiszatáj folyóirat szerkesztősége és a Tiszatáj Alapítvány Kuratóriumának elnöke személyesen viszi el és adja át a díjat a kitüntetettnek.Idei díjazottunkat december 8-án kerestük fel otthonában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.