Kultúra

Pálinkafőző malmok – amikor egy kis mellékesre tesz szert a molnár

Pálinkafőző malmok – amikor egy kis mellékesre tesz szert a molnár

2015. augusztus 16., vasárnap
Pálinkafőző malmok – amikor egy kis mellékesre tesz szert a molnár
palinka

Ozsváth Gábor Dániel néprajzkutató tartott előadást egy kárpát-medencei különlegességről, a pálinkafőző malmokról.

A néprajzkutató már bevezetőjében leszögezte, a pálinkát ma törvény védi, szigorú szabályoknak kell megfelelnie, de nem tagadhatjuk le, hogy a Kárpát-medence több részén főznek jó pálinkát. Miből készülhet a pálinka? (Az újságíró egykori egyetemi oktatója szerint bármiből, akár traktorgumibelsőből. Igaz, ezt nem védi törvény.) Szőlőből, vagy más gyümölcsből (például szilvából, almából) készülhet pálinka, ezeket a XV-XVI. században égett vagy égetett bornak hívták. Alapanyagul szolgálhattak gabonafélék – így rozs, árpa, hitvány gabona, vagy bő termés esetén tiszta búza is -, malompor, sőt lengyel hatásra burgonya is (arrafelé ez utóbbit vodkának nevezik) - mondta el

Ozsváth Gábor Dániel

.

ozsvath_gabor02kf

Már egy újkori, móc vidéken készült metszeten megfigyelhető, hogy valamiféle gépesítést alkalmaztak a román parasztok. Manapság egy malomban található pálinkafőzde rendelkezik üstházzal, kazánnal, átkötő pipával, a hűtést hűtőspirál rendszerrel, vagy duplafalú csöves módszerrel oldják meg – hangzott el az előadás során. Ma is több helyen léteznek olyan malmok, ahol pálinkafőzés is folyik, vagy folyt. A néprajzkutató főleg erdélyi példákat hozott, így Nagyszebent, Torockót, Vaskót, Fogarast, de például az egykori nagyvázsonyi vízi malom helyén is ma pálinkafőzde működik. A szintén romániai Szaploncán pedig összekötötték a malmot és a pálinkafőzést a turizmussal: az épületben szálloda is működik. A romániai malmokról vetített képeken érdekes volt látni, hogy a patakok és a víz erejének továbbításában gyakran kiszolgált kerékpárláncok segédkeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.