Kultúra

Czene Márta kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját

Czene Márta kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját

2013. október 6., vasárnap
Czene Márta kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját

Czene Márta festőművész kapta idén a Tornyai-plakettet, a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet a képzőművészeti seregszemle mintegy húsz másik elismerésével együtt a kiállítás vasárnapi megnyitóján adtak át Hódmezővásárhelyen.

Czene Márta

1982-ben Budapesten született. Tanulmányait édesapja,

Czene Gábor

festő- és grafikusművész műtermében kezdte, majd a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2007-ben, tanár szakán a következő esztendőben végzett. A Vásárhelyi Őszi Tárlaton először 2007-ben mutatkozott be, ekkor Endre Béla-díjjal tüntették ki, s ezt követően is többször szerepelt az Alföldi Galériában rendezett képzőművészeti seregszemlén, ahol 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismerését kapta meg. A 31 esztendős festőművész egyike a Tornyai-plakettet legfiatalabban elnyert alkotóknak. "A kép minden formája érdekel, és forrásává válhat munkáimnak, bármilyen médiumban készült, akár a kortárs képi kultúra része, akár a középkori mesterektől maradt ránk; legyen az film, képregény, digitális vagy analóg fotó, reklám, festmény vagy szobor, de akár még a közvetlen látvány is. Ezeknek egyfajta kollázsa az, amit festek, jelek jelei, idézetek felidézése tehát, és magam sem tudom, hogy a látványra, egy fotóra, vagy a bennem kialakult, és a valóságos képektől nem független, de szigorú szabályokra épülő világ képére hasonlít-e jobban" – vallott korábban művészetéről. A

Szabó Iván

szobrászművész által tervezett Tornyai-plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő fődíj a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalommal jár, a hódmezővásárhelyi önkormányzat felajánlása révén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.