Kultúra

Tárlattal tisztelegnek a lengyel-magyar barátság előtt + FOTÓK

Tárlattal tisztelegnek a lengyel-magyar barátság előtt + FOTÓK

2012. március 9., péntek
Tárlattal tisztelegnek a lengyel-magyar barátság előtt + FOTÓK

A Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából két lengyel művész közös tárlata nyílt meg a Móra-múzeumban pénteken délután. A kiállítás egyben a március 23-i jeles naphoz kapcsolódó központi rendezvénysorozat első állomása.

Szyksznian Wanda

"Fekete aranykor" és

Keményffyné Krawczun Halina

„A forma rejtélye” című közös kiállítását

Roman Kowalski

lengyel nagykövet nyitotta meg. Mint fogalmazott, nagyszerű dolog, hogy sok kiváló lengyel művész él Magyarországon, alkotásaik példázzák a két nép barátságát. A múzeumban kiállítók mindig hangsúlyozzák lengyelségüket. Szyksznian Wanda rendkívül sokoldalú grafikus, aki számos műfajjal és technikával foglalkozott már, műveinek stílusjegyei gyakran tartalmaznak lengyel utalásokat, amelyek a személyes élettörténet, a lengyel édesapa révén átszövik a munkáit. Kiállításainak mindig az a mottója: "Lengyelország annyira fontos számomra, mint az apám emléke". A Móra-múzeumban kiállított alkotásaihoz alkalmazott technika saját találmány: fekete ponyva arany, ezüst és bronz mintákkal. Keményffyné Krawczun Halina lengyelként olyan hagyományos magyar termékek, mint a kerámia és a Zsolnay-porcelán tervezésében ért el kiemelkedő sikereket. Ezzel mintegy azt is megmutatta, mennyire ismeri a két nép egymás gondolkodásmódját.

Szyksznian Wanda grafikusművész friss diplomásként az Illés zenekar grafikusaként tevékenykedett, 1999 óta pedig papírszobrokat készít drótszövetből és merített papírból. Keményffyné Krawczun Halina képző- és iparművész a Zsolnay-gyár formatervezőjeként dolgozott, jelenleg festészettel és grafikával is foglalkozik. Közös kiállításukon az elmúlt évek munkáit mutatják be.

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, nagy fába vágta a fejszéjét a megye, mikor magára vállalta a Lengyel-Magyar Barátság Napjához kapcsolódó rendezvénysorozat megszervezését, de számos lelkes támogatót találtak ennek megvalósításához. Az elnökasszony hangsúlyozta, Lengyelország nemrég szép példáját adta a két nép legendásan híres barátságának, mikor kiállt Magyarország mellett az európai uniós porondon. Ha eljön az idő, mi magyarok is tudni fogjuk a feladatunkat, hogy viszonozzuk ezt a gesztust - zárta szavait Magyar Anna.

Polner Eörs

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója is köszönetet mondott a lengyeleknek a magyarok melletti kiállásért. A tárlatról szólva úgy fogalmazott, a kultúra az a pont, ahol úgy is értjük egymást, ha nem beszéljük a másik nyelvét - a lengyelek mindig együtt tudtak gondolkodni a magyarokkal. A lengyel és a magyar parlament 2007-ben hozott határozatot arról, hogy március 23-át a Lengyel-Magyar Barátság Napjává nyilvánítja. 2011-ben Poznanban került sor a központi ünnepségekre, idén pedig a Csongrád Megyei Önkormányzat vállalta fel a rendezvénysorozat lebonyolítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.