Kultúra

Szegedi házaspár a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Biennálén

Szegedi házaspár a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Biennálén

2011. december 1., csütörtök
Szegedi házaspár a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Biennálén

Szegedi művészházaspár lesz az egyetlen magyar kiállítója a 8. firenzei Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Biennálénak: Barkos Beáta és Simon Miklós elsősorban magyaros témájú tűzzománc alkotásokat visz az olasz város seregszemléjére.

Barkos Beáta

az MTI-nek elmondta: a szombaton nyíló biennáléra hat alkotással készültek, emellett önálló kiállításuk is lesz a firenzei magyarok meghívásából. Felidézte, hogy az eseményre az interneten levő munkáik alapján kaptak meghívást. A két művész egy-egy tűzzománcot már korábban kiküldött, ezek kerültek be a katalógusba. A másik két-két munkát csak most vitték ki, hogy a szombati megnyitóra együtt legyen az anyag a számukra fenntartott hatméteres falfelületen. Véleménye szerint különleges technikájuk kelthette fel a zsűri figyelmét, hiszen zománcaik többsége nagy felületű, gyűrt lemezre készül, mely így kiemelkedik a síkból és plasztikus hatást kelt. Ezzel a technikával kevesen dolgoznak - tette hozzá. Barkos Beáta egy honfoglalás kori motívumokat feldolgozó munkát is bemutat, míg festőművész férje egyik alkotása a Tízparancsolatot mutatja be két kőtáblán, héberül és székely-magyar rovásírással. Az esemény kapcsán a két művész felvette a kapcsolatot a firenzei magyarokkal is, az ottani segítségért cserébe ők azt kérték az alkotóktól, hogy egy kiállítás keretében náluk is mutassák meg munkáikat. Így a művészházaspár mintegy negyven képpel és tűzzománccal mutatkozik be Firenzében. Mindkét kiállítás december 11-ig lesz látható. A képzőművészeti fesztiválra jelentős nemzetközi alkotók kapnak meghívást a világ minden tájáról. A kiállítást egy konferencia is kíséri, ahol a világ hatvan országának alkotói mutatkoznak be. Résztvevők érkeznek az európai országokon kívül például Mexikóból, az Amerikai Egyesült Államokból és Elefántcsontpartról is. Ahogy Barkos Báta fogalmazott, további inspirációt jelent majd a következő alkotásokhoz, hogy láthatják a különböző országok művészeinek munkáit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.