Kultúra

Eger borai vendégeskedtek Alsóvároson + FOTÓK

Eger borai vendégeskedtek Alsóvároson + FOTÓK

2011. november 16., szerda
Eger borai vendégeskedtek Alsóvároson + FOTÓK
A Napsugaras Borestek első vendége Demeter Csaba egri borász volt, akitől megtudhattuk többek között, hogy ínyenc kóstolgatásaink közepette, lassan elfelejtünk inni, utóbbit pedig érdemes a sillerrel gyakorolni. A hagyományos szegedi népi építészet és életmód emlékét helyben megőrző napsugárdíszes Nyíl utcai tájházban hívták életre a Napsugaras Boresteket, ahol beszélgetés, felolvasás és borkorcsolyák kíséretében mutatkozik be minden alkalommal egy-egy neves borász. Az első találkozáson Demeter Csaba egri borász nedűit kóstolhatták a résztvevők. November 17-én a Lantos borászat érkezik.

Demeter borok Tömörkény ölelésében

Minden Napsugaras Boresten a bor és a borkorcsolyák mellé szellemi táplálékot is szervíroznak a szervezők. Ezúttal Tömörkény István két novellarészlete foglalta keretbe az estet. A borszedés és A tőkék között című művek – amit Csányi Bettina olvasott fel – ölelésében kóstolhattak egri borokat a résztvevők. A vendég, Demeter Csaba volt, egy valódi kézműves borász, aki fittyet hány a modern borászatra, és a reduktív, fémtartályos, hűtött-irányított erjesztés helyett, a régi fahordós technológiával készíti nedűit. Dlusztus Imre borszakíró, az Elitbor.hu főszerkesztője neki is szegezte a kérdést megadva a beszélgetés alaphangját, miszerint nem érez-e hátrányt a borpiacon, hogy ragaszkodik a hagyományokhoz és megmaradt a fahordónál. A borász két okot említett. Egyik, hogy sokkal több lelkülete van így a bornak, ahogy azt Isten elénk adta: bor és fa. A másik pedig, hogy így sokkal nehezebb ugyan azokat a zamatokat, ízeket megőrizni, amit a modern, reduktív módszerrel, nagyobb a kihívás, több a munka. „Ez szerintem egy szebb oldala a borászatnak, nálam húsz hektáron 14 ember dolgozik. Németországban ismerek olyan gazdaságot, ahol 40 hektáron 3-4 ember. Viszont, mivel a pincészetünknél sokkal több a kézi munka, emberközelibb lehet a termék” – hangsúlyozta a kézműves borász. Igen szép marketingtevékenység is kíséri a borász munkáját: weboldala mellett saját lapot ad ki, házasításainak ügyes fantázianeveket ad, és hívószavakat is nyomtat a borscímkékre: Szenvedély, szeretet, tisztelet. „Nincs új a nap alatt, egy kubai szivardobozon láttam ezt a felírást, és ahogy abban az országban a szivarkészítés, nálunk a borászat az igazi, hagyományos, kézműves munka. Hiszek abban, hogy ha valamit ráírunk a borra, akkor azzá válik” – fűzte hozzá. És a rövid bevezető után kezdődött a lényeg: maga a kóstolás, ahol a borász segített bevezetni borait a szánk után agytekervényeink közé is. A fehér borai kapcsán megtapasztaltuk, hogy ugyan olyan savas, gyümölcsös ízhatást tud elérni, mintha reduktív technológiával készült volna, holott ezek a nedűk is fahordóban erjedtek. Megtudtuk, hogy a Bikavér márkának a megmentése motiválta az egrieket, hogy kitalálják a fehér bikavért, az Eger csillagát. Egyébként, ahogy azt a borász elmondta, hosszú évek során a vörösborairól lett neves e vidék, azonban a mai napig a mintegy hatezer hektáros termőterületén a szőlők fele fehér.

Sillert a rozé helyett!

A rozé kóstolása után következett a siller, amiről azt kell tudni, hogy míg a rozé egy francia vendég, addig ez a borfajta hagyományosan magyar. „Annyi a különbség a rozé készítéséhez képest, hogy míg előbbinél nem áztatják a kipréselt vörös szőlőt, addig Demeter sillerje két napig kádban fürdik a bogyókkal. „Ez a bor egy valódi jolly joker: bármihez lehet inni, ropitól kezdve a vadéletekig bezárólag. Ez az amit egy hajtásra ledönthet az ember, nem kell szopogatni, ízlelgetni. Néha az az érzésem a borozgatások alkalmával, hogy annyira profi borkóstolók lettünk, hogy elfelejtettünk inni” – mondta mosolyogva Demeter Csaba. A vörös borok kóstolásánál hangzott az el, hogy az Egri Bikavér első leírása 1903-ból származik, ekkor vegyes szüret volt és egyszerűen ezt a vegyes szőlőből készült bort nevezték bikavérnek. Később már egyre inkább odafigyeltek arra, hogy milyen fajtából készüljön. Demeter Bikavér Classicja kékfrankos (50%), merlot (30%), cabernet france(20%) szőlőkből készül. Ez az egyetlen vörös újbor Egerben, különlegessége még, hogy már október végén is ihatunk belőle, mégis igazán zamatos és illatos a nedű. E bor párja a pincészet csúcsbora az XY, amelyből hiányzik az egries rugdalózós íz, ez tömött de bársonyos, átmenet a bordeauxi és burgundi között. A felhőtlen beszélgetésekkel és borkorcsolyákkal fűszerezett estét Tömörkény szavaival fejezte be a tájház foglalkoztatóját teljesen megtöltő borkóstoló társaság.

A Lantos borászat érkezik csütörtökön

A következő estre, november 17-én 17 órára a Lantos Szabolcs soltvadkerti borász érkezik a Nyíl utca 43. szám alá, aki feleségének segítségével hagyományosan, családi keretek közt borászkodik. A borkóstolón szereplő borok: Cserszegi fűszeres 2010 Kékfrankos rozé 2011 Ezerjó válogatás (fahordós) 2009 Kékfrankos-Cabernet Siller 2011 Portugieser 2009 Hetes Cuvée 2008 Hit – Zweigelt válogatás 2009

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.