Kultúra

"A világ Szegedre figyel" - elkezdődött a Szent Gellért Fesztivál

"A világ Szegedre figyel" - elkezdődött a Szent Gellért Fesztivál

2011. szeptember 16., péntek
"A világ Szegedre figyel" - elkezdődött a Szent Gellért Fesztivál
Negyedik alkalommal rendezik meg a Szent Gellért Fesztivált szeptember 16. és 25. között. A Magyarország egyik első püspökének nevét viselő szeptemberi koncertsorozat fő célja, hogy olyan újabb komolyzenei eseményre hívja a szegedi és a szélesebb közönséget, amely a vallás, a zene és a spiritualitás szoros kapcsolatát is kifejezi. Több programmal bővül az idei fesztivál. Az egyházmegye saját fenntartásában működő intézményeinek pedagógusai és dolgozói szombaton 18 órakor együtt közös tanévnyitó misén vesznek részt. Szent Gellért, az egyházmegye egykori vértanú püspökének ünnepe szeptember 24-én van, de rituálisan 25-én vasárnap ünneplik. A 10 órai mise keretében a család évének jegyében az egyházmegye minden plébániájáról és minden intézményéből hívják a szülőket, a családokat, hogy mintegy "díszvendégként" vegyenek részt Szent Gellért miséjén. Az alkalmon jelen lesz a történelmi egyházmegye területéről Roos Márton temesvári püspök is.

A programból

Szeptember 22-én Párducz Árpád biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója a zene neurobiológiai hatásairól tart előadást a főiskolán. Szeptember 23-án a Szent Gellért Akadémia - magyar és külföldi tehetségekből álló - zenekara ad koncertet a Dómban. Az együttes Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész közreműködésével európai premierként előadja Yoon Kuk Lee egy, a fúvós hangszerre írt művét, valamint Charles E. Ives és Joseph Haydn egy-egy művét. A rákövetkező nap ismét az akadémia együttese koncertezik a Fogadalmi templomban. Ekkor az akadémia művészeti vezetője, Robert Christian Bachmann a Nobel-díjas Nelly Sachs költeménye alapján írt O die Schornsteine - A kürtők - című művének ősbemutatóját hallhatja a közönség, s felcsendül egy-egy Vivaldi- és Beethoven-mű is. A fesztivált szeptember 25-én toronyzenével kísért szentmise zárja, melyen a Szent Gellért Akadémia művészei játszanak. Részletes program, illetve további információk ITT. Jegyek kaphatók a koncertek előtt a helyszínen, illetve a C&T Hungary Kft. Utazási Irodában (6720 Szeged, Dugonics tér 12.). A fesztivál médiatámogatói a SZEGEDma.hu és a Telin TV is.

Bartók-piszkozat reflektorfényben

Käfer István professzor szombaton délelőtt mutatja be Bartók Béla 1400 darabot számláló szlovák népdalgyűjtését, melyet a zeneszerző piszkozatpéldánya alapján adnak ki szlovák, magyar és angol nyelven. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola (GFHF) rektora elmondta, a hungaro-szlovakológiai kutatócsoport óriási szakmai-tudományos teljesítményt hozott létre fennállásuk három éve alatt. Bizonyos értelemben nem ismeretlen Bartók-műről van szó, hiszen a zeneszerző 1923-ban eladta gyűjtését a szlovákoknak, akik évtizedek alatt kötetekben ezt megjelentették, de a magyar zenetudomány és a Bartók család soha nem tekinthetett bele a szlovákoknak eladott kéziratba - tudtuk meg Käfer Istvántól. Viszont megmaradt a piszkozat, melyen Bartók még javított és tovább dolgozott - ezt most a kutatócsoport munkája nyomán a magyar és a nemzetközi zenetudomány rendelkezésére tudják bocsátani. A kötet jó példája lesz annak, hogy nemcsak ellentéteink és problémáink vannak a Szent István koronája alatt egykor együtt élt népekkel, hanem pozitívumaink is - hangsúlyozta a professzor.

Szegeden kultúra történik

A fesztivál alapítója és művészeti igazgatója Robert Christian Bachmann karmester, zeneszerző, aki 2007 óta a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola professzora, továbbá Karajan életrajzírójaként és kiemelkedő zenészként is ismerhetjük. Idén is Szegedre érkezett továbbá a Koreában született, New Yorkban felnövő és tanulmányait is ott folytató Yoon Kuk Lee első karnagy és zenei igazgató, akit a Salzburgi Kamara Filharmonikus Zenekar alapítójaként és karnagyként emleget a szakma. Bachmann a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, örül, hogy a püspök és a GFHF támogatásával fent tudják tartani a Szent Gellért Zenetudományi és Etikai Intézetet, mely hozzájárul a szegedi kultúra terjesztéséhez. Az akadémia keretében európai jelentőségű zenekart hoztak létre, és külföldi zenészeket is bevontak munkájukba. A professzor szólt arról is, továbbra is támogatni szeretnék a magyar tehetségeket. "Örülök, hogy idén a Szegedi Szimfonikus Zenekarral nyithatjuk meg a fesztivált, hiszen a fesztivál koncepciója szerint a helyi csúcsteljesítményeket is be szeretnénk vonni programunkba" - hangsúlyozta a fesztivál művészeti igazgatója. Bachmann azt is kiemelte, fontos, hogy a szegediek tudják, nemcsak Budapestre figyel a világ, hanem az ő városukra is, itt ugyanis kultúra történik. A jövőre vonatkozóan a művészeti igazgató elmondta, szeretnék a kulturális intézményekkel való együttműködést továbbépíteni. Yoon Kuk Lee kiemelte, úgy döntöttek, hogy jövő évtől kezdve a fesztivál az egyházi zenére, a musica sacrára koncentrál. Isten dicsőségére nagyon sok művet írtak, egy élet kevés arra, hogy előadjuk őket, de azért meg fogjuk próbálni - mondta a zenei igazgató, és azt is hozzátette, a "szent muzsika" számára kitűnő helyszín a szegedi Fogadalmi templom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.