Kultúra

A Hét Nap főszerkesztője a sajtóról

A Hét Nap főszerkesztője a sajtóról

2011. február 2., szerda
A Hét Nap főszerkesztője a sajtóról

A médiatörvény itthoni és külföldi fogadtatásáról többé-kevésbé értesültünk, tudjuk, ki miért támadja, illetve védelmezi, arról azonban szinte semmit sem tudunk, hogy a határon túli magyar kisebbség hogyan vélekedik a kérdésben, a szomszédos országokban miként szabályozzák a médiát, és hogyan hat ez ki az ottani kisebbség helyzetére, megmaradására. Dudás Károllyal, a Hét Nap főszerkesztőjével és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökével erről beszélgettünk.

– Mi jellemzi a vajdasági magyar sajtót?

– A kisebbségi létben a sajtó szerepe egy kicsit más, mint az anyaországban. Úgy éreztük, fel kell sorakoznia a közösségi-többségi törekvések mögé, és azt támogatnia. Azon túl, hogy objektíven tájékoztat a sajtó, de csakúgy, mint a kultúrának, színháznak, irodalomnak stb. részt kell vennie a közösségépítésben. Voltak olyan sajtószervek, amelyek ezzel mélységesen nem értettek egyet. Szerintük a média feladata, hogy távolságtartóan, objektíven tájékoztasson, és semmi több. A Magyar Szó, mert konkrétan róla van szó, a legfontosabb sajtótermékünk a Délvidéken. Adódtak olyan helyzetek, amikor a napilap szerkesztősége nemhogy nem támogatta a közösség alaptörekvéseit, hanem egyenesen szembe ment velük. Úgy éreztem, ezt már szóvá kell tenni. A sajtót mindenhol a világon valamiképpen szabályozzák. A Milisevity-érában

Radoman Bozsovity

volt a Vajdaság teljhatalmú ura, a tartomány „főszerkesztője”. Bácskossuthfalván, ahol évekig rejtegettük a Kossuth-szobrot, kiáltványt olvastam fel, amelyben elítéltük beleszólását a délvidéki magyar sajtóba, és egyáltalán a sajtószabadságba. Sok idő múlt el azóta, s továbbra is azt mondjuk, a sajtónak nyilvánvalóan az amerikai szabályozás kedvez leginkább, amely így hangzik: A sajtó szabad. Ez egyértelmű, jómagam is tökéletesen egyetértek ezzel, de létezik a szabadság mellett egy másik dolog, a felelősség. Ha valaki felelőtlenül visszaél a szabadsággal, akkor nyilván valamit tenni kell. Nem hiszem, hogy meg kell zabolázni, vagy kordában tartani a sajtót, csak van valaki – számomra ez a valaki a közösség –, amely eltartja, véleményt mond róla, és meg tudja állapítani, vajon segíti-e a közösségi törekvéseket, vagy éppen szembe megy velük.

– A szerbiai sajtótörvény mennyire EU-konform?

– Európában szigorúbban szabályozzák a sajtót, mint nálunk, ez nyilván a magánkézben lévő médiára vonatkozik, hiszen aki a pénzt adja, annak az érdekei tükröződnek.

– Vagy egy párté.

– Igen, vagy azé. Ugyanakkor picit más volt a helyzet nálunk, hiszen a közelmúltban is lehetett bírálni mindent és mindenkit, de az a példa nélküli összefogás a magyarság körében, amely a Nemzeti Tanács választásain nyilvánult meg, az egyértelműen megmutatta: legkevésbé a párt/pártok voltak a fontosak, inkább a szinte teljes civil szféra, minden történelmi egyházunk és az értelmiség legalább 80 százaléka sorakozott fel azon elv mellett, hogy ezt a közösséget valamiképpen együtt kell megtartani. Ez rendkívül fontos volt, és ezt mindenki felismerte. Ezért érzem úgy, hogy a közösségnek joga van szabályozni a saját sajtóját olyan értelemben, hogy ne menjen ellene, hanem inkább zárkózzon fel.

– Nyilván a Magyar Szó is a politikai beavatkozástól védte magát, amikor az igazgatóbizottság, laptanács ellen ágált.

– A VMSZ alapító elnökségi tagja is vagyok. A VMSZ soha nem szólt bele a sajtó ügyeibe. A Hét Nap főszerkesztőjeként az elmúlt 15-16 évben egyetlen írást sem adtam vissza, mert bántja a VMSZ-t, vagy nem a hetilap szellemiségét tükrözi. Minden tisztességes írás egész más oldalon álló emberektől is megjelent és megjelenhet. A Nemzeti Tanácsnak két lapja volt: a Magyar Szó és a Hét Nap. A Hét Napban a kezdetektől benne volt, hogy a Nemzeti Tanács, illetve az igazgatóbizottság laptanácsot alapít. A Magyar Szóba akkor került be, amikor gondok merültek fel a lap közösségtámogató törekvéseiben. Most már elástunk minden csatabárdot. Az új Nemzeti Tanács egyik első lépése volt, hogy megszüntette még annak a lehetőségét is, hogy laptanács alakuljon. A vajdasági magyar sajtóval kapcsolatban nem hiszem, hogy valaki is megpróbálná megrendszabályozni, megzabolázni, kordában tartani. Más gondok vannak nálunk: inkább a támogatás hiánya, az újságírók gyalázatos fizetése, meg nem becsülése sokkal nagyobb probléma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.