Kultúra

Január 7-én kezdődik az ortodox karácsony

Január 7-én kezdődik az ortodox karácsony

2011. január 4., kedd
Január 7-én kezdődik az ortodox karácsony

A hívők január 7-én ünneplik a karácsonyt, mert az ortodox egyház a Julián naptárt használja. Az ünnepet számukra egyhónapos böjt előzi meg, szenteste napján az emberek főtt gabonát ehetnek egészen az első csillag megjelenéséig.

Az ortodox hívők számára a karácsony kizárólag vallási ünnep, ezért a december 24-i katolikus karácsony számukra nem létezik. Oroszországban az ajándékozás, a díszes karácsonyfa állítása és a Télapó a sztálini idők óta a szilveszter tartozéka. Ezután következik az ortodox karácsony, amely a Julianus-naptár szerint január 7-én következik be. Az ortodox újév – orosz elnevezéssel „a régi újév” – január 13-ra esik, így ezt is sokan megünneplik, nem csak a vallásos emberek. Felmérések szerint tavaly az oroszok mintegy kétharmada emlékezett meg valamilyen módon a karácsonyról, s a lakosság mintegy harmada nézte tévén a főtemplomból közvetített istentiszteletet. Oroszországban egyébként egészen kiváló a kapcsolat állam és egyház között. Nem csupán az állami vezetők vesznek részt az egyházi, illetve a pátriárka az állami ünnepségeken, hanem gyakran találkoznak is a vezetők egymással.

Az állam és az egyház kapcsolata

Vlagyimir Putyin

bejelentette, hogy a szovjet időkben állami tulajdonba vett egyházi javak folyamatos visszaszolgáltatása keretében az orosz állam 2010-ben teljes egészében egyházi tulajdonba adja a moszkvai Novogyevicsij kolostort, amely a főváros egyik nevezetessége, s amelynek temetője mintegy nemzeti panteon, számos neves orosz ember végső nyughelye. Az orosz templomok ikonjait a szovjet időkben részben megsemmisítették, részben múzeumokba vitték.

Megáll az ország

Az ortodox karácsonyt a hívők számára böjt előzi meg. Az ünnep előtti utolsó hétvégéken van az anyák, illetve az apák napja, amikor korábban a gyerekek

Krisztus

születésének legendáját felidézve nagy csillaggal járták a házakat, s adományt kérve egyházi énekeket adtak elő. A következő napokat a hívők a családban, illetve a rokonok, barátok felkeresésével töltik, megajándékozzák egymást. Oroszországban jól megfér egymás mellett a katolikus karácsony szokásvilága, a sztálini időkben szilveszterre „áthelyezett” Télapó és az ortodox ünnep. Ezért aztán nem meglepő, hogy az újév előtti napoktól az ortodox karácsony végéig, vagyis január 9-ig a hivatalos Oroszország nem működik, lapok sem jelennek meg.

Videó a 2009-ben, Moszkvában tartott ortodox karácsonyi miséről:


Ortodox szerb templom belső - ikonosztázion

,

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.