Kultúra

Visszavásárolták az ellopott Lotz Károly-képet

Visszavásárolták az ellopott Lotz Károly-képet

2010. november 10., szerda
Visszavásárolták az ellopott Lotz Károly-képet

Egy korábban ellopott, majd a későbbiekben az eredeti tulajdonos által visszavásárolt Lotz Károly-festmény kerül a makói József Attila Múzeum gyűjteményébe. A 17 esztendős Lonovics Kornéliát ábrázoló művet november 11-én, csütörtökön 15 órakor mutatják be a nagyközönségnek a makói múzeumban. A száztíz éve készült egészalakos portrét a képen ábrázolt hölgy unokái adják át a közgyűjteménynek.

Lotz Károly

, a 19. századi akadémikus a magyar festészet meghatározó alakja. Korának egyik legfoglalkoztatottabb alkotójaként tartották számon. A szakértők szerint Lotz Károly nőalakjai többnyire kifinomult erotikus vonzerejükkel hatnak. A festményen látható

Lonovics Kornélia

a legendás Csanád vármegyei főispán,

Lonovics József

és az ünnepelt operaénekesnő,

Hollósy Kornélia

unokája volt. Lotz Károly Lonovics Kornéliát ábrázoló alkotása kalandos utat járt be az elmúlt 110 év alatt. Elkészültét követően évtizedekig a dombegyházi Lonovics kúriában függött a falon. A későbbekben a család békéscsabai otthonába került. A második világháború végén a patinás múltú család menekülni kényszerült Békéscsabáról. A dél-alföldi városba 1945 tavaszán visszatérő családtagok a kifosztott lakásban vadidegen embereket találtak. A berendezésnek, a képeknek, szőnyegeknek hűlt helye volt. Őket egy utcabeli fogadta be néhány éjszakára. Megmaradt dombegyházi birtokukat eladták. Ebből a pénzből sikerült megfelelő házat venni a városban és megindult a kutatás a széthordott családi emlékek után. Az új „tulajdonosoktól” évek alatt visszavásárolt tárgyak között volt Lotz Károly most közgyűjteménybe kerülő festménye is. Lonovics Kornéliát 1907-ben vezette oltárhoz az ország egyik legrégebbi nemesi családjának tagja,

gróf Csáky Armand

. E házasságból született 1910-ben

gróf Csáky Kornélia

, aki 2008-ban hunyt el. Csáky Kornélia - vagy ahogy ismerték, Nelly grófnő - évtizedeken keresztül szoros kapcsolatot tartott a makói múzeummal. Régóta dédelgette a gondolatot, hogy édesanyja képe a makói közgyűjtemény része legyen. A grófnő halála után gyermekei most teljesítik végső kívánságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.