Kultúra

Idén is Operettfaluvá változik Kübekháza

Idén is Operettfaluvá változik Kübekháza

2010. július 14., szerda
Idén is Operettfaluvá változik Kübekháza

Július utolsó szombatján ismét operettfaluvá változik az 1700 fős Csongrád megyei település, Kübekháza; a gálaest művészeti vezetője idén Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház direktora.

A kétszer kilencvenperces előadáson az operettszínház sztárjai bőséges válogatást mutatnak be a teátrum repertoárjából – mondta

Borbély László

produkciós igazgató a fesztivál helyszínének szerdai bejárásán. A szerkesztett műsorban

Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő

és más neves zeneszerzők csodálatos dallamai csendülnek fel a házigazdák reményei szerint tizenötezer fős nézőközönség előtt. A tizenhárom szólista képzeletbeli utazásra invitálja a vendégeket az elegáns Bécsbe, a varázslatos Budapestre, a csókos Párizsba, majd a titokzatos Keletre Moszkvától egészén Pekingig. Az előadás egy, a magyaros vircsaftot bemutató színnel fejeződik be, az est pedig – már éjfél környékén – tűzijátékkal zárul. A produkcióban közreműködik a Budapesti Operettszínház tánckara és harmincnégy fős zenekara, amelyet

Makláry László

főzeneigazgató és egy fiatal karmester,

Balassa Krisztián

dirigál.

Molnár Róbert

polgármester hangsúlyozta: a rendezvény, ahogy az 1999-es indulás óta mindig, a helybéliek összefogásával valósul meg. Kübekháza apraja-nagyja már napokkal az esemény előtt dolgozik az előkészületeken, a színpad, a művészeket szállító fiákerek, a templom, és az asztalok díszítésén. Ehhez mintegy harmincezer szál virágot használnak fel, ennek túlnyomó többségét környékbeli virágkertészek ajánlják fel. A szervezőknek speciális problémákkal is meg kell küzdeniük: a kistelepülés energiahálózata ugyanis önmagában nem tudja kiszolgálni a fény és hangtechnikát, ezért a rendezvényre külön bérelt aggregátorokat is üzembe állítanak. Magyarország legnagyobb ingyenes szabadtéri operagálájának nyolcmillió forintos költségvetését részben pályázati forrásból, illetve a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásából fedezik. Komoly bevételt jelentenek a támogatói kártyák is, amelyek közül a legdrágábbak idén szinte már mind elfogytak. Július utolsó szombatjára az ország minden szegletéből érkeznek látogatók, de fogadnak vendégeket Nyugat-Európából és a tengerentúlról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.