Kultúra

Visszalépett a Mezzo szegedi indulója

Visszalépett a Mezzo szegedi indulója

2009. október 29., csütörtök
Visszalépett a Mezzo szegedi indulója

Váratlan egészségügyi probléma miatt vissza kellett lépnie a Mezzo operaversenytől az egyetlen szegedi döntősnek, Rácz Ritának, rajta kívül azonban még két magyar versenyezőnek, Balczó Péternek és Nyári Zoltánnak szurkolhat a közönség a szegedi döntőben - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

A Délmagyarország című napilap csütörtöki számában írt a Mezzo operaverseny egyetlen szegedi versenyzője,

Rácz Rita

visszalépésről. Az énekes a gdansk-i Balti Opera produkciójában Zerbinetta szerepét alakította volna, de betegsége miatt a döntő előtt egy héttel visszalépésre kényszerült. "A szerepet a Marek Weiss által rendezett Ariadné Naxosban című darabban így a második szereposztásra felkért Aleksandra Buczek alakítja majd november 6-án és 7-én a Szegedi Nemzeti Színházban" - közölték az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű esemény magyar szervezői. A közönség azonban így is szurkolhat két magyar versenyzőnek:

Balczó Péter

, az Adagio együttes komolyabb műfaj felé orientálódó sztárja a svájci Théatre Bienne Soleure két egyfelvonásosában,

Bohuslav Martinu

Alexandre bis és

Maurice Ravel

Pásztoróra című műveiben,

Nyári Zoltán

pedig a New York-i Dicapo operaház Emmeline című előadásában és a Debreceni Csokonai Színház Egy halálraítélt utolsó napja című produkciójában is fellép.

Rácz Rita

az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni. A szegedi lapnak telefonon elmondta: három hét próbaidőszak után haza kellett jönnie Gdanskból. Most különböző vizsgálatokon vesz részt, gyógyszereket kap, és abban bízik, sikerül elkerülnie a műtétet. A második alkalommal megrendezett verseny szegedi döntőjében

David Alagna

Egy halálraítélt naplója (Debreceni Csokonai Színház),

Richard Strauss

Ariadné Naxosban (Balti Opera), Bohuslav Martinu Alexandre bis és Maurice Ravel Pásztoróra (Théatre Bienne Soleure),

Marco Tutino

Vita (Morva-Sziléziai Nemzeti Színház), valamint

Tobias Picker

Emmeline (Dicapo Opera Theatre) című darabját adják elő. A zsűri elnöke

Fabrizio Melano

lesz, aki több évtizeden át a New York-i Metropolitan Opera rendezője volt, s mint ilyen, az operairodalom minden jelentős művét színre vitte. A zsűri tagjai között két magyar is lesz:

Marton Éva

operaénekes és

Bátor Tamás

, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.