Közélet

Fülöp Attila: Jövőre négyszer annyi jut szociális és gyermekvédelmi feladatokra, mint 2010-ben

Fülöp Attila: Jövőre négyszer annyi jut szociális és gyermekvédelmi feladatokra, mint 2010-ben

2023. október 4., szerda
Fülöp Attila: Jövőre négyszer annyi jut szociális és gyermekvédelmi feladatokra, mint 2010-ben

A 2024-re elfogadott költségvetésben a szociális és gyermekvédelmi kiadás pont négyszerese annak, ami 2010-ben volt

-hangsúlyozta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Székesfehérváron.

Fülöp Attila az idén 30 éves szociális törvény és a helyben negyed évszázada működő Családok Átmeneti Otthona apropóján rendezett szakmai konferencián elmondta, hogy a költségvetés alapján közel 1300 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az ágazat.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a gondoskodáspolitikáról kevesebb szó esik a mindennapokban, pedig ott a rendszerben elveszett életek vannak, s ezt a kívülálló közeg nem képes befogadni, két lépés távolságot tart ezektől a problémáktól. Fontosnak nevezte a szakmai tanácskozásokat ebből a szempontból is, hiszen azokon mindig rámutatnak, hogy ezek a problémák természetes részei az életnek, így a közösségek is egyre inkább érzékelik, hogy ezekkel foglalkozni kell, mert szinte minden család érintett.

Az ágazatban dolgozók hivatása a személyes találkozásokról szól, és akkor is odalépnek a segítségre szorulóhoz, amikor nem kéri, másnap is odamennek, amikor elutasítják őket. Ez a szociális munka magja a kríziskezelő- és hajléktalanotthonokban, vagy a családok átmeneti otthonában

-tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott, hogy minden szociális munkában az a legfontosabb, hogy "hogyan lehet adni valakinek közösségi kapcsolati biztonságot".

Fülöp Attila külön kitért a 25 éves Családok Átmeneti Otthonára, mert az intézmény kiemelt szerepet kap az emberkereskedelem elleni küzdelemben. Jelezte, hogy a kormány 2021-22-ben 106 új külső férőhelyet hozott létre ilyen átmeneti otthonokban, a most szeptemberben zárult újabb pályázaton pedig 250 millió forintot osztott ki, mert ezt a szolgáltatást szeretné megerősíteni és bővíteni a jövőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.