Közélet

"A hegymászókat nem megérteni kell"

"A hegymászókat nem megérteni kell"

2023. május 30., kedd
"A hegymászókat nem megérteni kell"

Vincze Szabolcs öt éven át volt asajtófőnöke aMagyarok a világ nyolcezreseinexpedíciósorozatnak, egyike volt azoknak, akitíz évvel ezelőtt testközelből élte átErőss Zsolt és Kiss Péter tragédiáját. A szakérő-újságírócsupasport.huoldalon írt cikkében azt írja, hogy két hibát követett el Suhajda Szilárd, aki múlt héten tűnt el a Mount Everest csúcstámadása közben.

Az egyik az, hogy egyedül vágott neki az expedíciónak.

„Sokat számított volna, ha lett volna, aki visszarángatja az életbe, ha kell, akár káromkodással is. Ilyen magasságban ugyanis nagyon kockázatos a hegymászónak a saját megérzéseire támaszkodnia,mert a gondolatai az oxigénhiány miatt már nem tiszták”

– írta.

A második hibája pedig a szenvedélyéből fakadt:

„Szilárd elképeszően felkészült volt, 2019-ben megmászta a 8611 méter magas K2-t pótlólagos oxigén nélkül, így volt kiindulási alapja, hogy nagy magasságban mire lehet képes. A K2 és az Everest azonban ebben a tekintetben összevethetetlen, a két csúcs között van 240 méter szintkülönbség, ami a világ leghosszabb 240 métere. Több óra leküzdeni”

– írta cikkében Vincze Szabolcs, aki személyesen ismerte a hegymászót.

A szakértő cikkének talán leginkább fontos és elgondolkodtató kijelentése:

"A hegymászókat nem megérteni kell. Elárulok egy titkot: az nem is fog menni soha, olyan távol áll a világnézetük és a szabadságvágyuk, szabad gondolkodásuk a barlangjuk homályából és a chipseszacskóhalmok mögül kiabáló szerencsétlen, önjelölt bírákétól.A hegymászókat inkább elfogadni és tiszteletben tartani kell, többet nem tehetünk."

– zárta gondolatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.