Közélet

Flashmobbal ünnepelt a belvárosban Petőfitelep

Flashmobbal ünnepelt a belvárosban Petőfitelep

2022. május 26., csütörtök
Flashmobbal ünnepelt a belvárosban Petőfitelep

Májustól decemberig ünneplik Petőfitelep 100. évfordulóját. Szeged településrész lakói csütörtökön flashmobbal emlékeztek erre jeles évfordulóra a Dugonics téren. Aktív részese volt az eseménynek Zámbori Ferencnl, Petőfitelep legidősebb lakója, aki egy hintaszékben ülve kendőket adott a hozzá siető fiataloknak. Erre a jelre vártak a téren a flashmob szereplői, akik a tér közepén kezdtek táncolni.

A több hónapig tartó jubileum programsorozata ezzel a látványos flashmobbal kezdődött majd a későbbiekben a városrész oktatási intézményei, egyházi közösségei, civil szervezetei saját szervezésű rendezvényei kapcsolódnak majd össze a Petőfi-telepi Művelődési Ház által szervezett rendezvényekkel.

PETŐFITELEP TÖRTÉNETE

Petőfitelepet Szeged városrésze, mely 1922 körül jött létre. Egykori polgármestere, Somogyi Szilveszter után eredetileg Somogyi-telepnek hívták. Története az első világháborút követő évekre nyúlik vissza. Ekkor ezrével érkeztek menekültek Szegedre Erdélyből és a Délvidékről, akik kérték a város vezetését, hogy jelöljön ki új építési telkeket számukra. Ennek eleget tett az elöljáróság, amely a körtöltésen kívüli, mély fekvésű, közművek nélküli parcellákat juttatott örökbérletként az igénylőknek, elsősorban munkásoknak, altiszteknek és nyugdíjasoknak. Az első bérlők 2 aranykorona fillért fizettek négyszögölenként.Kezdetben nem volt sem iskola, sem óvoda, sem víz, sem villany.

A telep első iskolája 1926-ban nyitotta kapuját. A Jelenlegi művelődési ház és könyvtár helyén állt. Az első óvodája 1929-ben épült. A villamosáramot 1933-ban vezették be a telepre.

1926. július 1-jén az első lakók a telep Fő terén emlékkeresztet állítottak fel, ezzel jelezve, hogy itt később római katolikus templom épül. A templom főhomlokzatát Fábián Gáspár budapesti műépítész mintázta az első világháború után a Szentföldön, a Tábor hegyén kiásott 4. századi régi alapokon felépített bazilika külseje alapján.A szentélyt Vinkler László nagyszabású freskói borítják. A templom felszentelésére 2007-ben került sor. A református templom 1938-ban nyitotta meg kapuját. 1940-ben épült meg akkor 6 tanteremmel a jelenlegi Fő téren az új iskola.
1949 júliusában Somogyi-telepet Petőfi-telepnek nevezték át. 1962-ben az addig amerikai mintára számozott utcanevek rendes neveket kaptak. Az egyetemi könyvtár 1952-ben hozta létre Petőfi-telepen az első fiókkönyvtárat. A Tömörkény István nevét viselő Művelődési Ház adott otthont a telepen az első mozinak is, mely az ötvenes, hatvanas években itt működött. 1977-ben épült fel a Petőfi telepi Klubkönyvtár és Művelődési Ház a leomlott iskola helyére. A Művelődési Ház és a könyvtár jelenlegi arculatát, egy nagyszabású felújítás, bővítés eredményeként 2006-ban nyerte el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.